collapse

Reklama

Autor Wątek: pacjenci pierwszorazowi  (Przeczytany 12552 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline scorpio69

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
pacjenci pierwszorazowi
« dnia: Stycznia 02, 2011, 20:45:43 pm »
czy to prawda , że na listę oczekujących wpisuje się tylko osoby, które przychodzą do poradni pierwszy raz z daną jednostką chorobową? A pozostali pacjenci rejestrujący się na kolejne wizyty już na tę listę nie są wpisywani.Proszę o wyjaśnienie

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 537
  • Zachodniopomorski OW
Odp: pacjenci pierwszorazowi
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 02, 2011, 20:50:15 pm »
Teoretycznie do listy oczekujących wpisać możesz każdego pacjenta. Jednak wysyłając do Funduszu sprawozdanie z tej listy podajesz liczbę pacjentów i średni czas tylko z tych pacjentów pierwszorazowych.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 03, 2011, 09:06:39 am »
Teoretycznie do listy oczekujących wpisać możesz każdego pacjenta. Jednak wysyłając do Funduszu sprawozdanie z tej listy podajesz liczbę pacjentów i średni czas tylko z tych pacjentów pierwszorazowych.

czyli w PPSie do terminarza wpisujesz wszysktich pacjentow ale niektorzy sa jako normalne przyjecie a pierwszorazowi jako kolejka i z nich sie licza czasy dla NFZ
taka jest teoria
niestety kazda osoba z ktora rozmawiam w NFZ widzi to torszke inaczej i np jak pytalem o rehabilitacjie to twierdzil izeby wpisywac do kolejki wszysktich jak leci ..

pozdrawiam

edit: cos mi swita ze od nowego roku mialo sie cos znowu zmienic z kolejkami i chyba mieli byc wpisywani obowiazkowo wszyscy pacjenci (ale czy pierwszorazowi) i cala taka kolejke sie mialo wysylac do NFZ a oni sami mieli liczyc czasy na podstawie tego i zrealizowanych pacjentow z I fazy.. ale czy to weszlo w zycie .. nie mam pojecia
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2011, 09:08:25 am wysłana przez PiotrSz »

Offline Kylo

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
  • Lubelski OW
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 09, 2011, 09:40:51 am »
Witam
Mnie LOWNFZ oświecił po 2 miesiącach działania (I kontrakt), że mam obowiązek wysyłania listy oczekujących. Ale człowiek, który został podany jako osoba do kontaktu powiedział, że chodzi im o takich którzy przyszli się tylko zapisać, ale jeszcze nic nie mieli robione. Ale co OW to pewnie inna wizja.

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 09, 2011, 10:34:44 am »
Witam
Mnie LOWNFZ oświecił po 2 miesiącach działania (I kontrakt), że mam obowiązek wysyłania listy oczekujących. Ale człowiek, który został podany jako osoba do kontaktu powiedział, że chodzi im o takich którzy przyszli się tylko zapisać, ale jeszcze nic nie mieli robione. Ale co OW to pewnie inna wizja.

Proponuję lekturę http://www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=b1&ms=342&ml=pl&mi=348&mx=0&mt=&my=348&ma=09712 a w szczególności paragrafy 20-24
Wróżbita maciek już nie wróży, bo zamknął się w sobie :p

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 09, 2011, 10:57:29 am »
(...)Mnie LOWNFZ oświecił po 2 miesiącach działania (I kontrakt), że mam obowiązek wysyłania listy oczekujących. (...)

To tak jakbyś napisał, że Ciebie ZUS po kilku miesiącach uświadomił, że trzeba co miesiąc deklaracje składać, albo US że miesięczny podatek trzeba płacić...

A jeśli chodzi o właściwy temat to w tym przypadku nie ma dowolnej interpretacji. Centrala wyraźnie określiła kilkakrtonie zasady tworzenia list oczekujących. Nawet w Vademecum jest wyróżniona informacja:

Pacjenci objęci kontynuacją leczenia nie są umieszczani na listach oczekujących.

więc w tym przypadku nie można mowić, że co Oddział to inna wizja.

Offline Kylo

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
  • Lubelski OW
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 09, 2011, 11:50:28 am »
Dziękuję za odpowiedź, tylko po co ten sarkazm  ???

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 91
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9546 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3295 Wiadomości
karolweksler
3254 Wiadomości
Michał Michał
3199 Wiadomości
09061303
3131 Wiadomości
Edward_B Edward_B
3004 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2208 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1646 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:14 - 713KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 24.

[Pokaż zapytania]