Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
ja, działa super i dużo szybciej niż z firebird 2.1
Piotr, sama reinstalacja firebird nic nie pomaga. Czysty firebird posiada tylko jednego użytkownika, a jest nim SYSDBA. Instalacja ks-pps tworzy użytkownika pps(czasem pps2,pps3,itp.). Oczywiście można spróbować utworzyć takowego ręcznie używając komendy w cmd: gsec -user sysdba -password masterkey, a następnie: add pps -pw masterkey. Podmiana firebirda, to moim zdaniem taka ścieżka: kopia bezp. ; odinstalowanie frb; restart; niekoniecznie, ale można wyczyścić rejestr; instalacja nowego frb; odtworzenie kopii bezp.
Użytkownik bazy jest w firebird, np. instalując samego frb nie doda Ci użytkownika pps. Zrobi to instalacja ks-pps. Nie wiem dokładnie, jak to może działać w przypadku, gdyby instalujemy nowego frb bez usuwania starego. Może wystarczy "przejechać" baze ksinstall. exe z kat. SERW. Wracając do tematu 64-bit, ja osobiście nie instalowałem wersji 2.5, jednak wydaje mi się, że nie powinno wyglądać to inaczej niż na wersji 2.03. Przy okazji pytanie...ks-pps zadziała na wersji 2.1 firebirda? Nie miałem okazji testować, a o tej właśnie wersji bardzo mało słychać
Odswieżę temat. Udało się z firebirdem 64b? Mi instalator krzyczy o wymaganej wersji bazy 2.03 chyba "nie widzi" wersji 2.5 64 bit. Jeżeli naprawdę śmiga lepiej to bym z chęcią spróbował.
istota jest umiejetnosc conf. fbr;
Cytat: marmot w Kwietnia 27, 2011, 14:41:57 pmistota jest umiejetnosc conf. fbr; a możesz coś więcej o tej istocie napisać? co rozumiesz pod pojęciem umiejętnej konfiguracji FB pod PPS?
każda baza czy jest to oracle, mssql, czy fbr konfig. się niezaleznie do aplikacji i sprzetu na jakim pracuje;
no to że się konfiguruje to oki, ale w dalszym ciągu nie napisałeś co rozumiesz pod pojęciem umiejętnej konfiguracji...co takiego uczyniłeś że jest umiejętnie skonfigurowana?