collapse

Reklama

Autor Wątek: Firebird 2.5 - 64bit ?  (Przeczytany 13149 razy)

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
Firebird 2.5 - 64bit ?
« dnia: Grudnia 28, 2010, 17:21:06 pm »
Witam

Mam pytanie do osób które już przeszły na Firebirda z serii 2.5
Czy ktoś z was zaryzykował z wersja 64bit na serwerze lub klientach?

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudnia 28, 2010, 17:37:21 pm wysłana przez PiotrSz »

Offline artstom

• Super Specjalista
  • Pomógł? 12
  • Lubelski Oddział Wojewódzki
Odp: Firebird 2.5 - 64bit ?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 28, 2010, 22:02:23 pm »
ja, działa super i dużo szybciej niż z firebird 2.1

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 29, 2010, 11:46:18 am »
ja, działa super i dużo szybciej niż z firebird 2.1

i używasz wersji 64bit ?

a powiedz mi jeszcze jak zaktualizowales firebirda do 2.5 ze ci PPS na tym wstal ?
ja myslale mze z tym akurat nie bede mial problemu a wczoraj mialem niemila niespodzianke :-/
zaktualizowalem PPSa do najnowszej wersji, odinstalowalem starego firebirda
zainstalowalem nowego firebirda (na wszelki wypadek 32bit)
niestety PPS nie ma ochoty z nim gadac .. przy uruchamianiu wola o haslo do usera pps (masterkey)
ale pomimo wpisania poprawnego hasla nie moze sie polczyc :-/
dzisiaj jeszcze jakies testy na wirtualce chyba zrobie bo mnie to zaczel odenerwowac :-/

pozdrawiam

Offline konzik

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 10
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 29, 2010, 12:13:23 pm »
Piotr, sama reinstalacja firebird nic nie pomaga. Czysty firebird posiada tylko jednego użytkownika, a jest nim SYSDBA. Instalacja ks-pps tworzy użytkownika pps(czasem pps2,pps3,itp.). Oczywiście można spróbować utworzyć takowego ręcznie używając komendy w cmd: gsec -user sysdba -password masterkey, a następnie:  add pps -pw masterkey. Podmiana firebirda, to moim zdaniem taka ścieżka: kopia bezp. ; odinstalowanie frb; restart; niekoniecznie, ale można wyczyścić rejestr; instalacja nowego frb; odtworzenie kopii bezp.
Pozdr.
Kamil

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 29, 2010, 12:41:26 pm »
Piotr, sama reinstalacja firebird nic nie pomaga. Czysty firebird posiada tylko jednego użytkownika, a jest nim SYSDBA. Instalacja ks-pps tworzy użytkownika pps(czasem pps2,pps3,itp.). Oczywiście można spróbować utworzyć takowego ręcznie używając komendy w cmd: gsec -user sysdba -password masterkey, a następnie:  add pps -pw masterkey. Podmiana firebirda, to moim zdaniem taka ścieżka: kopia bezp. ; odinstalowanie frb; restart; niekoniecznie, ale można wyczyścić rejestr; instalacja nowego frb; odtworzenie kopii bezp.

hmm ... chyba sie za malo znam na bazach danych .. a czy dane o uzytkownikach nie sa wlasnie w pliku bazy ? bo jezeli Ciebie dobrze rozumiem to po zmianie silnika bazy na nowsza wersje musze w nim stworzyc brakujacych userow ?
podnosilem juz kiedys firebirda z Kamsoftowego 2.03 na 2.05 (na ktorym pracuje dotychczas) i nie bylo takich jaj ..

pozdrawiam

Offline konzik

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 10
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 29, 2010, 14:03:54 pm »
Użytkownik bazy jest w firebird, np. instalując samego frb nie doda Ci użytkownika pps. Zrobi to instalacja ks-pps. Nie wiem dokładnie, jak to może działać w przypadku, gdyby instalujemy nowego frb bez usuwania starego. Może wystarczy "przejechać" baze ksinstall. exe z kat. SERW.
Wracając do tematu 64-bit, ja osobiście nie instalowałem wersji 2.5, jednak wydaje mi się, że nie powinno wyglądać to inaczej niż na wersji 2.03.
Przy okazji pytanie...ks-pps zadziała na wersji 2.1 firebirda? Nie miałem okazji testować, a o tej właśnie wersji bardzo mało słychać
Pozdr.
Kamil

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 29, 2010, 18:39:03 pm »
Użytkownik bazy jest w firebird, np. instalując samego frb nie doda Ci użytkownika pps. Zrobi to instalacja ks-pps. Nie wiem dokładnie, jak to może działać w przypadku, gdyby instalujemy nowego frb bez usuwania starego. Może wystarczy "przejechać" baze ksinstall. exe z kat. SERW.
Wracając do tematu 64-bit, ja osobiście nie instalowałem wersji 2.5, jednak wydaje mi się, że nie powinno wyglądać to inaczej niż na wersji 2.03.
Przy okazji pytanie...ks-pps zadziała na wersji 2.1 firebirda? Nie miałem okazji testować, a o tej właśnie wersji bardzo mało słychać

kombinuje i kombinuje juz kilka godzin na virtualce i przeszedlem juz jakies cyrki z kodowaniem i niemozliwoscia odcztania nr stanowiska ..
w koncu chyba jednak opanowalem sposob na tego dziada ;-)
wyglada na to ze po recznym zainstalowaniu nowego FB trzeba stworzyc usera i nadac mu haslo i mozna to zrobic recznie skryptem albo moze to zrobic instalator pepeszy
pozatym ten nowy FB nie ma w katalogu UDF biblioteki Kamsoftu
po uzupelnieniu tego dalej byly jakies problemy
zrobilem wiec inaczej
skopiowalem sobie katalog z dzialajacym PPSem w najnowszej wersji i baza pod FB 2.05 w inne miejsce
odinstalowalem silnik FB i wykasowalem jego katalogi z Program Files
zaintsalowalem czystego PPSa z najnowszej pelnej instalki (bodajze 2010.05.1.0) i razem z nim wstal nowy FB 2.5
potem tylko podmiana katalogow na ten z aktualna wersja spod FB 2.05 i dziala !

moze jutro to sprobuje na roboczej i z serwerem w wersji 64bit

pozdrawiam

Offline neelix

• Ekspert
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 19, 2011, 21:35:15 pm »
Odswieżę temat. Udało się z firebirdem 64b? Mi instalator krzyczy o wymaganej wersji bazy 2.03 chyba "nie widzi" wersji 2.5 64 bit. Jeżeli naprawdę śmiga lepiej to bym z chęcią spróbował.

Offline marmot

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 27, 2011, 14:41:57 pm »
Odswieżę temat. Udało się z firebirdem 64b? Mi instalator krzyczy o wymaganej wersji bazy 2.03 chyba "nie widzi" wersji 2.5 64 bit. Jeżeli naprawdę śmiga lepiej to bym z chęcią spróbował.

podstawowe pytanie po co ??? jak duża baze masz ??
bawie sie kilkunastoma bazami pps o wielkosci 3gb, istota jest umiejetnosc conf. fbr;

Offline Piotr29

• Ekspert
  • Pomógł? 40
  • Warmińsko - Mazurski OW
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 27, 2011, 15:29:38 pm »
istota jest umiejetnosc conf. fbr;

a możesz coś więcej o tej istocie napisać? co rozumiesz pod pojęciem umiejętnej konfiguracji FB pod PPS?
Pozdrawiam

Piotr

Offline marmot

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 27, 2011, 15:49:21 pm »
istota jest umiejetnosc conf. fbr;

a możesz coś więcej o tej istocie napisać? co rozumiesz pod pojęciem umiejętnej konfiguracji FB pod PPS?

każda baza czy jest to oracle, mssql, czy fbr konfig. się niezaleznie do aplikacji i sprzetu na jakim pracuje;

Offline neelix

• Ekspert
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 28, 2011, 12:51:28 pm »
Baza nie jest wielka ok 1 GB, miałem tylko banalny problem bo instalator PPSa nie widział firebirda 64 ale skoro mówisz ze nie będzie różnicy w szybkości to nie ma o co walczyć. A w wolnej chwili mogłbyś może coś napisać o konfiguracji firebirda?

Offline Piotr29

• Ekspert
  • Pomógł? 40
  • Warmińsko - Mazurski OW
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 28, 2011, 13:13:29 pm »
każda baza czy jest to oracle, mssql, czy fbr konfig. się niezaleznie do aplikacji i sprzetu na jakim pracuje;

no to że się konfiguruje to oki, ale w dalszym ciągu nie napisałeś co rozumiesz pod pojęciem umiejętnej konfiguracji...co takiego uczyniłeś że jest umiejętnie skonfigurowana?
Pozdrawiam

Piotr

Offline marmot

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 04, 2011, 14:11:32 pm »
no to że się konfiguruje to oki, ale w dalszym ciągu nie napisałeś co rozumiesz pod pojęciem umiejętnej konfiguracji...co takiego uczyniłeś że jest umiejętnie skonfigurowana?

dokumentacja FBR, poczytac
« Ostatnia zmiana: Maja 04, 2011, 14:21:53 pm wysłana przez Paweł »

Offline mmss

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 11, 2015, 13:54:29 pm »
Witam!
Odświeżam temat, bo w sumie nie doczekaliśmy się konkretnej odpowiedzi:
Czy ktoś używa Firebird 2.5.x 64-bit z ks-ppsem?
Co zrobić przy przejściu z Win XP na coś nowszego?
Mile widziane uwagi n/t wydajności i kombinacji z wersjami Windows: Win 7/10 64bit + FB 64bit, Win 7/10 64bit + FB 32bit, Win 7/10 32bit + FB 32bit.
Pozdrawiam

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 572
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]