collapse

Reklama

Autor Wątek: e-skierowanie  (Przeczytany 170 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jarekbart

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? -1
e-skierowanie
« dnia: Lipca 30, 2026, 14:04:13 pm »
Dzień dobry, w KS-PPS po wystawieniu e-skierowania do szpitala pojawia się ostrzeżenie o treści: "W dokumencie nie dodano procedury ICD-9". Czy chodzi o procedurę przez nas zrealizowaną czy ma to być sugestia dla szpitala?
« Ostatnia zmiana: Lipca 30, 2026, 14:05:45 pm wysłana przez jarekbart »

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 164
Odp: e-skierowanie
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 30, 2026, 15:14:09 pm »
Moim zdaniem ta z jaką lekarz zrealizował i na jej podstawie wystawia skierowanie. Bo jakoś dziwne by było, że przyjął na coś innego i w tej wizycie wystawia skierowanie do szpitala na coś innego, ale kto wie???
Edward z Kętrzyna

Offline jarekbart

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? -1
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 30, 2026, 16:21:14 pm »
Ale czy szpital wymaga wpisania icd-9? czy tylko KS-PPS?, bo wcześniej nie wpisywaliśmy i nie pojawiało się ostrzeżenie
« Ostatnia zmiana: Lipca 30, 2026, 16:40:40 pm wysłana przez jarekbart »

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 339
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 30, 2026, 21:58:50 pm »
Był komunikat Kamsoft o tym, że bodajże od 1 czerwca wystawiane skierowanie miało nieść ze sobą dodane icd9 zlecanej usługi. Jednak komunikat był na zasadzie, że może będzie to wymagane może nie.
W somed pojawiła się zmiana, możliwość dodania ICD9 do usługi albo na samej karcie wykonania skierowania. Zostawiłem temat samemu sobie i nikt mi nie zgłasza jakichś problemów.

Co to znaczy samemu sobie:
- nie zrobiłem zupełnie nic jeśli chodzi o jakąkolwiek konfigurację usług. założyłem, że jak będzie zgłoszony problem, to polecę wpisać icd9  na karcie skierowania ręcznie, a później się będziemy martwić co dalej.
- somed nie komunikuje ostrzeżeń ani błędów, przynajmniej na razie. Spoko, bo nie ma telefonów.
- skierowania raczej są skutecznie wystawiane, bo pacjenci nie zgłaszają, że jednostki ich nie przyjmują. Wychodziło by, że  chyba nie jest to wymagane, ale trzeba mieć z tyłu głowy, że w temacie coś się z dnia na dzień może wydarzyć.

PPS widać prewencyjnie zarzucił komunikat. Przynajmniej buduje świadomość, ale pewnie denerwuje.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 57
« Odpowiedź #4 dnia: Dzisiaj o 12:02:01 »

PPS widać prewencyjnie zarzucił komunikat. Przynajmniej buduje świadomość, ale pewnie denerwuje.

No nie. Jeśli patrzeć na pierwszy obrazek, to nie jest to komunikat PPS to jest komunikat pokazywany przez PPS a zwracany przez P1. I zakładam, że w tych samych warunkach SOMED zapewne też by go pokazał. Chyba, że ja źle na to patrzę, co jest możliwe, bo specjalistą od PPS nie jestem. Ogólnie, zakładam, że nie robiliśmy żadnych dodatkowych sprawdzeń a po prostu daliśmy możliwość ewentualnego wprowadzenia wymaganych danych z informacją, że kiedyś CeZ może ich wymagać. Jak widać, na razie ostrzega a nie wymaga. Staramy się samodzielnie, o ile nie jest to bezwzględnie potrzebne, nie dodawać komunikatów bo potem słyszymy, po co to ostrzenie, lekarze się denerwują bo muszą klikać dodatkowo. W tym wypadku mówimy, tak, muszą, ale to nie nasze ostrzeżenie tylko P1.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 422
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9798 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3302 Wiadomości
karolweksler
3256 Wiadomości
09061303
3248 Wiadomości
Michał Michał
3199 Wiadomości
Edward_B Edward_B
3178 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2222 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1648 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]