collapse

Reklama

Autor Wątek: KSIBFunc.dll  (Przeczytany 76 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zukes

• Ekspert
  • Pomógł? 11
KSIBFunc.dll
« dnia: Dzisiaj o 10:44:45 »
Mam kilka kwestii.

1. KSIBFunc.dll realizuje UDF dla FB. tak na oko są to jakieś kalki funkcji Oracle'owych.
2. Mamy podejrzenie, że KSIBFunc.dll jest zamieszany w uciążliwy błąd Access Volation. Opis dokładnieszy jak poniżej.

Aplikacja,KSPPS.exe,Klient KS-PPS 2026 Wersja,2026.1.0.0,Aktualna wersja Kod wyjątku,c0000005,Access Violation (próba odczytu/zapisu niedozwolonego adresu pamięci) Moduł z błędem,StackHash_4f94, Offset,PCH_AD_FROM_ntdll+0x0007303C, Awaria nastąpiła wewnątrz ntdll.dll (zarządzanie pamięcią) System,Windows 10 22H2 (19045.2965),"64-bitowy system, aplikacja 32-bitowa (WoW64)" Język,1045 (polski)

3. Chcemy się pozbyć KSIBFunc.dll ponoć w INI można wpisać NIE. I tu lista pytań.
a. Czy ktoś to robił?
b. Ile było złego i dobrego po takiej zmianie na NIE?
c. Czy jeśli pracujemy w architekturze klient serwer to zmiany trzeba zrobić też gdzieś na serwerze?
d. Wszystkie inne rzeczywiste komentarze mile widziane.

4. U nas po wpisaniu NIE dla KSIBFunc w INI, KSPPS nie mógł podłączyć się do bazy danych.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 111
Odp: KSIBFunc.dll
« Odpowiedź #1 dnia: Dzisiaj o 12:37:48 »
Mam kilka kwestii.

1. KSIBFunc.dll realizuje UDF dla FB. tak na oko są to jakieś kalki funkcji Oracle'owych.
2. Mamy podejrzenie, że KSIBFunc.dll jest zamieszany w uciążliwy błąd Access Volation. Opis dokładnieszy jak poniżej.

Aplikacja,KSPPS.exe,Klient KS-PPS 2026 Wersja,2026.1.0.0,Aktualna wersja Kod wyjątku,c0000005,Access Violation (próba odczytu/zapisu niedozwolonego adresu pamięci) Moduł z błędem,StackHash_4f94, Offset,PCH_AD_FROM_ntdll+0x0007303C, Awaria nastąpiła wewnątrz ntdll.dll (zarządzanie pamięcią) System,Windows 10 22H2 (19045.2965),"64-bitowy system, aplikacja 32-bitowa (WoW64)" Język,1045 (polski)

3. Chcemy się pozbyć KSIBFunc.dll ponoć w INI można wpisać NIE. I tu lista pytań.
a. Czy ktoś to robił?
b. Ile było złego i dobrego po takiej zmianie na NIE?
c. Czy jeśli pracujemy w architekturze klient serwer to zmiany trzeba zrobić też gdzieś na serwerze?
d. Wszystkie inne rzeczywiste komentarze mile widziane.

4. U nas po wpisaniu NIE dla KSIBFunc w INI, KSPPS nie mógł podłączyć się do bazy danych.

Hej
Przez kilka lat męczyłem Kamsoft o naprawienie tych błędów i wtedy jedynym "ratunkiem" było o ile pamiętam przestawienie Firebirda w tryb ClassicServer i wtedy wysypywał się tylko na konkretnym stanowisku, a nie na wszystkich blokując bazę.. ale to było rozwiązanie "tymczasowe" (którego używałem kilka lat ;-) ).
W końcu uprosiłem Kamsoft i zrobili wersję bez obsługi KSIBFunc i po przestawieniu programu w ten tryb problemy ustąpiły! O ile pamiętam to było chyba przed 2018 czy 2020 rokiem. Mam dalej tą instalację PPSa na FB (2.5.9 o ile pamiętam) i działa ok ale jest tylko jako archiwum z lat 2008-2018?. Nową instalację postawiłem na OracleXE i ona od początku nie ma tych problemów (bo nie ma zaszłości starego Firebirda 1.5).

Bardzo polecam zrobić to przejście (jest ono nieodwracalne bo konwertuje bazę).
Poszukaj opisów na forum i w historii zmian PPSa. Opisywałem chyba jak to krok po kroku wyglądało.

EDIT: nie znalazłem mojego opisu ale tu jest co nieco
https://forumpps.pl/index.php?topic=11612.msg82027#msg82027
i jeszcze ten wątek, w nim jest opis zmiany z FB 2.0 na 2.5 i na ClassicServer oraz na wersję bez UDF
https://forumpps.pl/index.php?topic=3757.0
na wersji bez UDF nie musi już być ClassicServer

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 12:55:15 wysłana przez PiotrSz »

Offline zukes

• Ekspert
  • Pomógł? 11
Odp: KSIBFunc.dll
« Odpowiedź #2 dnia: Dzisiaj o 13:03:01 »
Classic używam od początku.
Zobaczę co Kamsoft napisze o wyłączeniu swoich UDF, póki co nie działa w prosty sposób.
Dzięki za radę z OracleXE. Ale mam bazę już 5GB niby OracleXE ma 12GB.
Jak rośnie baza po migracji?

Znalazłem "złoty" wpis:

Konieczne będzie przejście na wersję bez KSIBFUNC.dll
W celu zainstalowania wersji KS-PPS nie korzystającej z biblioteki KSIBFUNC.dll, odpowiadającej za rozłączanie się Firebirda należy:
1. Wykonać w module Serwis -> Baza Danych ->  Umożliwienie aktualizacji schematu wspólnego .
2. Należy usunąć katalog KS-PPS\SERW\POBR\AKTU z zainstalowanego programu KS-PPS.
3. W katalogu KS-PPS\SERW należy wyedytować plik install.ksa (na wszystkich stanowiskach).
Tuż powyżej wpisu [POLACZENIE_Z_BAZA_DANYCH] należy wpisać KSIBFUNC=NIE .
Ważne jest aby wpis KSIBFUNC=NIE został umieszczony w bloku [TYP_INSTALACJI_ORAZ_BAZA_DANYCH].
4. Ten sam wpis KSIBFUNC=NIE należy wpisać również w pliku KS-PPS\kspps.ini (na wszystkich stanowiskach).
Wpis należy zamieścić w bloku [POLACZENIE], np. poniżej wpisu SCIEZKAAKT=?
5. Uruchomić plik ksinstal.exe z katalogu SERW.
Należy przejść przez cały proces aktualizacji.

W weekend zapowiada się praca :)

« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 13:11:01 wysłana przez zukes »

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 471
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9794 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3302 Wiadomości
karolweksler
3256 Wiadomości
09061303
3246 Wiadomości
Michał Michał
3199 Wiadomości
Edward_B Edward_B
3173 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2221 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1648 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:14 - 713KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 24.

[Pokaż zapytania]