collapse

Reklama

Autor Wątek: Ksef-faktury  (Przeczytany 49 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Czina

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
Ksef-faktury
« dnia: Kwietnia 10, 2026, 18:17:25 pm »
Mocuję się z OW i Kamsoftem. NFZ bardzo cierpliwy człowiek, który prosi o kolejne korekty. Ze strony kamsoftu beton, nie napiszę że intelektualny bo pewnie zaglądają tu sami deweloperzy. Problem. Opisać. Za szczegółowo. Po łebkach. Prosimy skan.
 W ogóle to co nie działa.... ?
Ksef w pps obsługa podstawowa. Wystawiłem jak zwykle rachunek od szablonu. Walidacja. Pozytywna. Ksef. Wrzutka numeru na szoi. 2h czekania. Byk w adresie. Do wyzerowania. Z tym adresem to coś jest durnego. Bo poprawiałem a i tak NFZ wrócił na Grójecką.
Gdzie mam problem z korektą. Popłynąłem, usunąłem pierwszą fakturę w pps zamiast zrobić do niej korekty.
Wystawiłem od nowa według szablonu. Robię korektę. W oknie edycji korekty w polu nr ksef wpisałem numer ksef faktury do korekty(nadany w ksef). No i tu się zesrało. Bo nie wpadłem na pomysł, że przed korektą należy dodać do istniejącej faktury już wystawionej numer Ksef używając Podgląd->przycisk obok szarego pola numeru ksef.
I teraz mam fakturę sprzedażową i fakturę korygującą z błędnym numerem ksef. Niestety nie można takiego byka usunąć, chyba że przez edycję w bazie danych. Nie można też dodać do sprzedażowej faktury numeru Ksef, no bo już jest w systemie faktura o tym numerze.

Spróbowałem sił przez stronę ksefu. Wszystko cacy... ale. Można pobrać plik xml jeszcze przed "wyślij" i jest on zwalidowany niecałkowicie.

(00006) Wiersz faktury nie zawiera kodu zakresu świadczeń.
(00007) Wiersz faktury nie zawiera wyróżnika pozycji umowy.

Czy ktoś z obecnych na forum z informatycznego punktu widzenia wie co takiego i gdzie w xml wsadza KSPPS że się w SZOI podoba?
Na pewno trzeba dopisać "siedziba w warszawie" bo dane pobrane z ceidg tego nie mają. OW się czepiał o to przy którejś tam próbie korekty. Ręcznie udało mi się jedynie dodać numer umowy(też był błąd przy walidacji).

Mój pomysł na rollback do 31.03 skończył się tym że mogę wystawić fakturę ale jej nie zwaliduję. Zwalidować mogę jedynie korektę do niej. No ale w korekcie unikalny numer wiersza jest raczej unikalny i w wygenerowanej fakturze krygującej tabelka jest z innym unikalnym numerem. Próba wczytania

Ręczne robótki skończyły się wyeliminowaniem błedu brak numeru umowy. Można go dodać. Ale sam kod zakres i wyróżnik pozycji być może jest zapisany w indeksie poniżej tabeli rozliczeniowej. Tylko jak go w ksef ręcznie dodać do faktury?

Pytanie jak wyżej. Co ręcznie dodać w ksef żeby SZOI nie piszczał przy walidacji:
(00006) Wiersz faktury nie zawiera kodu zakresu świadczeń.
(00007) Wiersz faktury nie zawiera wyróżnika pozycji umowy.

Korekta zerująca przeszła bez odrzucenia, jest w rachunkach SZOI. Ale nie ma numeru pierwotnego umowy.
<Index> jest gdzieś tam pomiędzy wierszami danych z tabelki.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 1007
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9731 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3299 Wiadomości
karolweksler
3256 Wiadomości
09061303
3230 Wiadomości
Michał Michał
3199 Wiadomości
Edward_B Edward_B
3138 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2215 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1646 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:14 - 713KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 24.

[Pokaż zapytania]