collapse

Reklama

Autor Wątek: Jak wysłać świadczenia za pomocą Brokera ?  (Przeczytany 120 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ernest

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
Jak wysłać świadczenia za pomocą Brokera ?
« dnia: Marca 01, 2026, 14:37:44 pm »
Dzisiaj dostałem zwrotkę "Od dnia 2026-03-01 zablokowano kanał mailowy. Proszę korzystać z mechanizmu pakietu usług publicznych - Public Broker.".
Czy w PPSie to już działa ?

Offline jerwis

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
Odp: Jak wysłać świadczenia za pomocą Brokera ?
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 01, 2026, 18:17:07 pm »
MMEDICA. W instrukcji mM znalazłem, że potrzebny kontakt z NFZ. Chodzi chyba o login i hasło.

Offline jg1968

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 01, 2026, 18:29:12 pm »
Proszę w SZOI lub Portalu stworzyć użytkownika z "usługą dostępową" Następnie wejść w mMedica w ZARZĄDZANIE-KONFIGURACJA-KONFIGURATOR-KOMUNIKACJA. W "EKSPORT" na dole wpisać nowego użytkownika w zakładce "usługa sieciowa OW NFZ" i sprawdzić połączenie. Ostatnim elementem jest w "EKSPORT" zaznaczyć opcję "wyślij plik poprzez usługę sieciową" i już.

Offline jg1968

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 01, 2026, 18:31:38 pm »
sprawdzone w ŁOW NFZ, wysłałem dzisiaj kolejki, kupony etc. Jedynie zwrotki mi nie wchodzą, ale sprawdzam na Portalu status komunikacji i wszystko jest ok. Pozdrawiam Jacek "MEDIC-INFO" serwis

Offline kangoo12

• Super Specjalista
  • Pomógł? 11
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 01, 2026, 20:20:45 pm »
W Somedzie jak to skonfigurować? Bo coś chyba się zamotałem;-(

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 333
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 01, 2026, 21:16:19 pm »
W somedzie za wiele nie konfigurujesz. Masz od jakiegoś czasu nowe przyciski w miejscach gdzie znajdowały się eksporty do plików. Przykładowo przy raporcie SWIAD doszedł Generuj i wyślij. Niestety w innych miejscach inaczej się to objawia i tutaj Kamsoft się nie popisał, bo wygląda jakby to robiło kilka osób bez porozumienia ze sobą.

Wracając do tematu - na pewno musisz w Administrator -> NFZ nadać uprawnienie Może logować się do systemu NFZ. Dalej - nie wiem jak na szoi, ale na PŚ musisz dodać operatorowi uprawnienie, chyba się nazywa Praca z usługą dostępową. I masz wszystko.

Poszukaj w opisach aktualizacji, tam było szerzej to ujęte, jakoś w listopadzie zeszłego roku.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline Jarosław

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 01, 2026, 21:54:24 pm »
Sposób opisany przez jg1968  dotyczący  mmedica nie działa,i nie widzę tam takich zakładek, gdyż potrzebny jest login i hasło(takie żądanie jest w mmedica) .Jest tam natomiast żądanie loginu i hasła a w zakładce Eksport można tylko zaznaczyć - wyślij  plik poprzez usługę sieciową reszta jest w zakładce komunikacja z NFZ. Pytanie skąd wziąć login i hasło

PORTAL-Administracja prawami dostępu-lista użytkowników-administrowanie uprawnieniami- techniczne-praca z usługą dostępową -zapisz uprawnienia użytkownika. Natomiast wynika z instrukcji NFZ , żę w PŚ nie trzeba tworzyć nowego użytkownika tylko istniejącemu dodać uprawnienie jak wyżej.

Offline kangoo12

• Super Specjalista
  • Pomógł? 11
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 01, 2026, 23:05:03 pm »
W somedzie za wiele nie konfigurujesz. Masz od jakiegoś czasu nowe przyciski w miejscach gdzie znajdowały się eksporty do plików. Przykładowo przy raporcie SWIAD doszedł Generuj i wyślij. Niestety w innych miejscach inaczej się to objawia i tutaj Kamsoft się nie popisał, bo wygląda jakby to robiło kilka osób bez porozumienia ze sobą.

Wracając do tematu - na pewno musisz w Administrator -> NFZ nadać uprawnienie Może logować się do systemu NFZ. Dalej - nie wiem jak na szoi, ale na PŚ musisz dodać operatorowi uprawnienie, chyba się nazywa Praca z usługą dostępową. I masz wszystko.

Poszukaj w opisach aktualizacji, tam było szerzej to ujęte, jakoś w listopadzie zeszłego roku.
Dzięki, to standardowy w Smedzie bałagan z opcjami/ przyciskami/ ustawieniami pogubiłem się trochę. Pozdrawiam

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 397
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9701 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3298 Wiadomości
karolweksler
3256 Wiadomości
09061303
3214 Wiadomości
Michał Michał
3199 Wiadomości
Edward_B Edward_B
3120 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2215 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1646 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]