Obserwujemy następujące zdarzenia niby bez związku ale jest korelacja w czasie.
Otóż od pewnego czasu usuwane są przez administratora systemu pozycje z terminarza.
Oczywiście administrator ich nie usuwa.
Równocześnie w tym samym czasie w panelu wizyt mamy takie wizyty których lekarze nie wypełnili.
Były one usuwane jako śmiecie.
Te wpisy nie były w związku z pozycjami z terminarza, o których pisałem wcześniej.
Dokładniejsza analiza "śmieci" pokazała że te pozycje widniały wyłącznie w funkcji WIZYTA nie było ich w terminarzu.
To wszystko zaczęło pojawiać się po tym jak Kamsoft wprowadził AP_KOLCE w połączeniu z wizytą.
Czy ktoś ma podobne problemy i wie jak je BEZPIECZNIE rozwiązać?
p.s.
Uczeń szkoły średniej wiedziałby, że łączenie relacją wpisów w zewnętrznej bazie danych (AP_KOLCE) z bazą lokalną (KSPPS) i "siłowe" trzymanie tej relacji to jest proszenie się o kłopoty. Implikuje to wymuszanie synchroniczności (czyli zmulenia), wpisy sieroty, implementacje mechanizmów naprawczych itd.
AP_KOLCE jak się uda to OK, jak NIE uda, dramatu nie ma (gdzieś do ręcznego ponownego wysłania lub do pominięcia. Wiem, że NFZ chciałby aby AP_KOLCE były super ale jakość serwerów jest licha. Zatem i relacja z natury musi byc licha. I tak powinien działać KSPPS
Mam nadzieję że ktoś z Kamsoft to przeczyta i zastanowi się.