collapse

Reklama

Autor Wątek: e-faktury KSef  (Przeczytany 1885 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gringo

• Ekspert
  • Pomógł? 22
  • Zachodniopomorski OW
e-faktury KSef
« dnia: Sierpnia 08, 2025, 18:16:36 pm »
siemka,
czy coś ktoś wie o planach NFZ w sprawie e-faktur?
Czy przewiduje np. możliwość wczytywania tokenów z KSef?
Zakładam, że skoro można przesyłać faktury do nich, to udostępnią jakąś funkcjonalność...
W zapatrzeniu medycznym i Gabinet.gov.pl to chyba obowiązkowo?
Przepraszamy. Taras widokowy nieczynny. Najbliższy czynny taras widokowy dla odprowadzających we Wrocławiu!

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 163
Odp: e-faktury KSef
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 20, 2026, 12:17:56 pm »
KAMSOFT zachęca do zakupów ktoś coś kupuje???
Od strony KS-PPS, zachęcamy do wykupienia licencji na Pharmind XF Basic do obsługi KSeF wraz z wdrożeniem.
Koszt Pharmind XF Basic to 350 zł netto, natomiast koszt wdrożenia wynosi 2226 zł netto.
Edward z Kętrzyna

Offline robowd

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 9
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 20, 2026, 12:27:36 pm »
To wtedy pilnuje statusów w KSef i nie musisz się logować na stronie żeby pobrać numerek fv.
Bez tego da się żyć, ale szpitale pewnie kupią. Chyba to jest w trzech krokach: wysyłasz do NFZ (sprawdzają zgodność z szablonem), potem do KSef (sprawdzają zgodność z formatem fa), wysyłasz do NFZ numer nadany w KSef. Widzę tutaj pole to automatyzacji dla KS.

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 163
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 20, 2026, 13:07:46 pm »
Zastanawiam się, czy bez tej dodatkowej licencji da się to ogarnąć. Wygląda, że jakaś podstawowa funkcja jest w ostatniej aktualizacji
Edward z Kętrzyna

Offline Nyahaha

• Ekspert
  • Pomógł? 22
  • ...
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 20, 2026, 13:34:05 pm »
Pytanie czy to trzeba na to licencje czy wpierw trzeba zaktualizować konfiguracje a potem zobaczyć czy to na szaro to będzie dostępne dopiero po wprowadzaniu pewnych danych i konkretnych krokach. Jeszcze zapytam, jak fakturka wystawiona będzie w dniu 31 stycznia za styczeń po staremu to chyba jeszcze będzie akceptowalne?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2026, 13:41:00 pm wysłana przez Nyahaha »

Offline frodo

• Ekspert
  • Pomógł? 30
  • Zachodniopomorskie
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 20, 2026, 20:51:20 pm »
data faktury to dzień zarejestrowania w ksef (ew. następnego dnia w ofline) a wg ustawy fakturę nalezy wystawić do dnia 15 nastepnego miesiąca po sprzedarzy (czyli za styczeń to do 15 lutego)

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 330
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 20, 2026, 20:52:10 pm »
Kamsoft podchodzi do tematu tak:
- Opcja1 - darmowa, będzie pozwalała na eksport do pliku, ale już zaimportować do ksef i ewentualnie zaewidencjonowac numer ksef trzeba samemu
- opcja2 - za te 300zł z kawałkiem, zrobi to samo co pierwsza, tylko dodatkowo wysle plik od razu do ksef i zapisze nr ksef w ppsie
- opcja3 - droga, dla małych niepotrzebna. Wymagana jak jest fk kamsoftowa i dla podmiotów z dużą ilością faktur wystawianych. Oferuje m.in. chmurę, która będzie takim repo faktur.

Ja podchodze do tego patrząc z punktu widzenia osoby wystawiającej faktury w programie, nie będącej właścicielem firmy z dostępem do ksef w roli wystawiającego faktury oraz w podejściu tylko do NFZ, bo jak jest komercja to się może nie sprawdzić:
- jeśli wystawiam fakturę i mam komu przekazać plik xml, kto wczyta niezwłocznie plik do ksef i sprawdzi czy zaewidencjonuje nr ksef (nie wiem czy pps pozwoli dopisać nr ksef z palca do faktury dla ewidencji), to można podejść z opcją1, darmową
- jeśli po stronie podmiotu nie mam nikogo kogo uważam za osobę, która zdoła "zdążyć" wysłać fakturę do ksef i tak dalej cała reszta, to wybrałbym opcję2. Program sam wyśle fakturę od razu po wystawieniu, ściągnie i zapisze nr ksef. Mamy temat z głowy.

Oczywiście każda z opcji obsłuży podejście NFZtowe tylko ja to trochę inaczej miałem przekazane niż napisał @robowd, ale mogę się mylić:
- ściągasz szablon z NFZ jak do tej pory (format i forma może inna)
- zaciągasz do np. PPSa i generujesz dokument, który do weryfikacji wysyłasz do NFZ
- NFZ potwierdza lub nie poprawność dokumentu
- jeśli jest ok, to wysyłasz dokument do ksef (czy ten sam plik czy generujesz inny czyli fa)
- i tyle - NFZ - pobiera sobie plik z ksef.
To po mojemu, ale może i nr ksef trzeba będzie podać w NFZ.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2026, 22:33:15 pm wysłana przez 09061303 »
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 330
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 20, 2026, 20:55:12 pm »
data faktury to dzień zarejestrowania w ksef (ew. następnego dnia w ofline) a wg ustawy fakturę nalezy wystawić do dnia 15 nastepnego miesiąca po sprzedarzy (czyli za styczeń to do 15 lutego)
Niby tak, ale co z zeszłym rokiem gdzie w rehabilitacji rok był podzielony na dwie umowy, a w grudniu poszło rozliczenie jakichś nadwykonań do lipca. Data sprzedaży ostatni lipiec, data wystawienia grudniowa. Inaczej tego się raczej nie da ugryźć.

Offline frodo

• Ekspert
  • Pomógł? 30
  • Zachodniopomorskie
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 20, 2026, 21:00:27 pm »
ciekawe czy w 15 dni da się wyrobić bo to najpierw swx a potem ten pingpong z fakturami między nfz a świadczeniodawcą

Offline slawbor

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
  • W-MONFZ
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 20, 2026, 21:04:37 pm »
Dzisiaj zrobiłem próbę na Aplikacji Podatnika KSeF 2.0 - wersja testowa.
Po ustawieniu w KS-PPS opcji "Podstawowy - tylko generowanie plików faktury ustrukturyzowane" i zaznaczeniu box-a "NFZ przyjmuje faktury w KSeF" wysłałem fakturę wystawioną na początku tego roku. Stworzył się plik w wymaganym formacie *.XML, który wczytałem do testowego KSeF.
Jak podejrzewałem, pojawił się błąd, który wynikał z ogólnych zasad, że faktura musi być wystawiona w tym samym dniu co zamieszczane na KSeF, ale nie było z tym problemu, bo taki dokument na ap-test.ksef.mf.gov.pl mogłem poprawić, zmieniając w tym przypadku datę na bieżącą i system ją zaewidencjonował. Oczywiście ze zwrotnym Nr KSeF, który rzekomo, trzeba będzie zamieszczać na SZOI.
Zatem, moje wnioski:
Taką fakturę dla NFZ na podstawie szablonu da się wystawić w KS-PPS bez dodatkowej licencji (Fharmind XF) i wygenerować w formie pliku, który przyjmie KSeF. (manualnie)
Pytanie, czy obsłuży to biuro rachunkowe lub zrobicie to sami, mając ustawiony dostęp w KSeF?
Dla kilkunastu faktur zakup Fharmind XF może się nie opłacać? Pytanie dla Kogo?
Tylko ktoś fizycznie musi zamieścić plik na KSeF.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 544
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 20, 2026, 21:21:46 pm »
I oczywiście najsłabszym ogniwem będzie tutaj osoba która ten plik będzie musiał zaimportować tego samego dnia do ksef więc nawet nie ma co rozpowiadać że jest darmowa opcja tylko od razu 350 netto kosztuje ksef :D

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 330
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 20, 2026, 22:38:29 pm »
Dlatego mój wcześniejszy wpis o tym mówi. Czasem dla spokoju właściciela, któremu szkoda kasy na licencję, ale karę pewnie większą będzie musiał zapłacić, to lepiej tak to przedstawić.
Mam dwie osoby, które szybciej płacą fakturę niż się ją wystawi, i tutaj idziemy w testy. Zobaczymy, jak nie będzie wygodnie, to zawsze można dokupić.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 448
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9667 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3298 Wiadomości
karolweksler
3256 Wiadomości
Michał Michał
3199 Wiadomości
09061303
3189 Wiadomości
Edward_B Edward_B
3089 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2215 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1646 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]