1. Kateg.: Rozliczenia
Opis: Dodano obsługę słownika kodów specjalnego rozliczenia w wersji 98.01
2. Kateg.: EDM
Opis: W związku z procedowanymi zmianami CeZ wynikającymi z projektu rozporządzenia z dnia 13.02.2025r. w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitacje uzdrowiskową umożliwiono poprawne zarejstrowanie ww. e-skierowania w systemie P1.
Od dnia 1 lipca 2025r wprowadzono następujące wymogi:
- Tryb realizacji świadczenia opieki zdrowotnej z zakresu lecznictwa uzdrowiskowego dla wskazania trybu stacjonarnego lub trybu ambulatoryjnego,
- Uzasadnienie skierowania na leczenie uzdrowiskowe w zakresie wskazania minimum jednej wartości pozycji słownikowej lub innej nie występującej w zdefiniowanym zbiorze,
- Sugerowany termin i miejscowość uzdrowiska wymagane po wybraniu trybu realizacji leczenie ambulatoryjne.
3. Kateg.: EDM
Opis: W celu usprawnienia procesu wystawienia skierowania do laboratorium w ramach programu Moje Zdrowie, umożliwiono zdefiniowanie pakietu badań na podstawie, którego system precyzyjnie dobierze kod badania dla wybranej procedury ICD-9. System w pierwszej kolejności sprawdza czy zdefiniowano pakiet badań z oznaczeniem programu zdrowotnego Moje Zdrowie.
4. Kateg.: Terminarz
Opis: Wyeliminowano nadmiarowe logowanie do systemu AP-KOLCE, które prowadzi do czasowej blokady konta w przypadku, gdy system pracuje w trybie jedno konto eWuś. Ustawiona opcja EWUS_1_KONTO na TAK. Jednocześnie informujemy, że jeszcze w tym roku zostanie wprowadzone uwierzytelnianie wieloskładnikowe (MFA) podczas logowania do eWUŚ, zgodnie z komunikatem NFZ (, a opcja EWUS_1_KONTO zostanie całkowicie wyłączona. W związku z powyższym rekomendujemy założenie dedykowanego konta eWUŚ dla każdego użytkownika osobo.
5. Kateg.: EDM
Opis: Pobieranie zakresów badań do realizacji w programie Moje Zdrowie zawsze będzie wymagało potwierdzenia dla jakiej poradni wywoływana jest usługa.