collapse

Reklama

Autor Wątek: Zła cena  (Przeczytany 1064 razy)

Offline Maja04

• Super Specjalista
  • Pomógł? 9
Zła cena
« dnia: Marca 09, 2025, 08:00:39 am »
Hej. Potrzebuje pomocy, z góry zaznaczam, iż jestem zielona w temacie ZOL. Jest pacjentka od x lat w lipcu 2023 ktoś rozliczyć przed wgraniem aneksu zwiększającego cenę za osobodzien ( nie poprawiajac po wygraniu aneksu)Wysyłając obecny okres wraca zwrotka, że cena w lipcu 2023 niezgodna z planem umowy. Próbowałam przerabiać xml z palca poprawiać cenę ( tylko lipiec 2023 jest zły), ale boje się ten raport wysłać by nie było korekty do pobytu aż z 2023. Czy jest jakaś możliwość wysłać tylko bieżące rozliczenie od 31.12.2024 by nie wchodzić w cały pobyt od 2023? Czy jedyne rozwiązanie to zakończyć pobyt i przyjąć od nowa?
« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2025, 08:03:24 am wysłana przez Maja04 »

Offline KrystianT

• Super Specjalista
  • Pomógł? 38
Odp: Zła cena
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 09, 2025, 10:20:42 am »
Programy z reguły mają opcję przeliczania ceny w razie późniejszego zaczytania aneksu podwyżkowego - jakiego używacie?

Offline Maja04

• Super Specjalista
  • Pomógł? 9
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 09, 2025, 10:54:16 am »
Media i pps. Problem w tym, że przeliczenia nie zrobił w 2023

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 67
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 09, 2025, 20:24:11 pm »
jeśli zmienisz cenę, to będzie korekta. Nie ważne, czy ręcznie coś pogrzebiesz w XML, czy poprawisz w aplikacji i wygenerujesz SWX.

Offline KrystianT

• Super Specjalista
  • Pomógł? 38
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 09, 2025, 20:28:55 pm »
Hmm... W mMedice każdą pojedynczą pozycję rozliczeniową można ustawić na nieeksportowanie - spodziewałbym się, że w PPS-ie też powinno coś takiego być.

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 67
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 09, 2025, 20:47:24 pm »
no ok, można zablokować. Ale skoro była pozycja wysłana z niewłaściwą ceną, to NFZ sobie puścił weryfikację i ma to oznaczone jako błąd. Jeśli nie poprawi, to dostanie korektę faktury, jeśli poprawi, to korekta i potem rozliczenie z właściwą ceną. Co prawda nie mam do czynienia z ZOL, ale sądzie, że to jest tak samo, jak z każdym innym zakresem.

Offline Maja04

• Super Specjalista
  • Pomógł? 9
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 09, 2025, 20:57:24 pm »
Wiem, że będzie korekta, ale myślałam, że jest jakiś myk by puścić tylko ten miesiąc gdzie błędną cena jest, by nie mieć całego pobytu w korekcie, bo systemy zamknięte za 2023, trzeba by się błagalnie prosić NFZ, aby odblokowali na Fv na plus. Pomyślałam nad zakończeniem pobytu dla świętego spokoju i otwarciem od nowa by inne Id pobytu było. Dziwi mnie tylko dlaczego od lipca 2023 skoro wyślą się cały pobyt nie było korekt wcześniej do tego okresu. Po wygraniu umowy niestety system nie przelicza tej ceny na jaka powinna być, więc albo ktoś przede mną też w xml zmieniał, albo nie mam pojęcia co robil, że nie było korkety do tej pory

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 424
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 2
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9474 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3292 Wiadomości
karolweksler
3216 Wiadomości
Michał Michał
3197 Wiadomości
09061303
3103 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2986 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2207 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1645 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:14 - 713KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 24.

[Pokaż zapytania]