Siedziałem dziś ze 3 godziny i wydaje się, że przynajmniej dla 65+ rozgryzłem temat :-)
Zatem:
1) Faktycznie tak jak podpowiada Paweł, w danych personelu medycznego - lekarza trzeba zaznaczyć checkbox z uprawnieniami do wystawiania bezpłatnych leków seniorom 65+.
2) Dodatkowo w module Admin menu Admin/Opcje ustawiłem zmienną "WIEK_SENIORA" na 65 - zakładam, że jest to potrzebne.
Teraz obsługa wizyty i wystawienie recepty.
3) Przy wystawianiu recepty na karcie ordynacji leku trzeba wybrać uprawnienie S - opisane jest 75+, ale to tylko opis.
4) Klikamy w pole "Odpłatność" i F2
5) Dodajemy nową odpłatność konkretnego leku. Pole "lek" i "uprawnienie" powinny zawierać odpowiednie dane.
6) W polu "Wskazanie" (jakie są wskazania refundacyjne danego leku można sprawdzić w wielu miejscach -
ja korzystam akurat z lekinfo24.pl) wybieram konkretne wskazanie refundacyjne danego leku - słownik jest otwarty, więc jeśli akurat nie ma tego czego szukamy to F2 i dodajemy do słownika (sprawdzając wcześniej na wspomnianym lekinfo24).
7) W polu "Odpłatność" wybieramy B jak Bezpłatne i OK.
Powyższe nie jest sprawdzone do końca.
W tym tygodniu lekarz, któremu pomagam w tej kwestii wystawi według powyższego receptę i zobaczymy jak będzie z wysłałem na P1 i jej realizacją w aptece.
Dam znać, jeśli coś ustalę więcej.
Pozdrawiam :-)