Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
@Michał,Gratuluję z postępów w poszukiwaniach. Ja ze swej strony kolekcjonuję wymagania jakie sprzęt powinien stawiać. Poza wszystkim kwestiami o który wcześniej powiedziano biorę pod uwagę rozwój sytuacji. Konkretnie spodziewam się że MZ będzie w przyszłości coraz bardziej łaskawe i będzie przenosić z AOS do POZ coraz większą ilość świadczeń bo pozwoli to mniej za nie zapłacić. Płacenie budżetem powierzonym jest bardzo korzystne bo budżet powierzony to tylko koszt badań a porady lekarskie "to niech robią w ramach stawki kawitacyjnej" która ma nie być zwiększana. Należy się zatem spodziewać, że ilość badań w ramach budżetu powierzonego będzie rosła. Dlatego teraz wybierając sprzęt trzeba taki kupić aby i przyszłe badania obsłużył. Jak teraz kupimy po taniości to potem trzeba będzie dokupić kolejny dla innych badań. I jeszcze jedna kwestia, czy te analizatory mogą być odsługiwane przez lekarza/pielęgniarkę czy nie dojdzie niebawem do sytuacji że dla wykonywanie kolejnych badań trzeba będzie zatrudniać diagnostę laboratoryjnego bo wykonywanie badań przez lekarza albo pielęgniarkę będzie naruszać przepisy o diagnostyce laboratoryjnej. Ze wzrostem ilości badań może się okazać że dotknie nas sprawozdawczości i papierologia laboratoryjna.
W programie KS-Somed aby rozliczyc badanie z funduszu powierzonego trzeba w pole uslugi wybrac dwa produkty: porada lekarska ambulatoryjna plus np.ferrytyna? To jest wykonalne??
Dwoch produktow nie mozna zaznaczyc.
Cytat: dydzia w Lipca 22, 2022, 14:17:11 pmDwoch produktow nie mozna zaznaczyc.w załączeniu podsyłam instrukcję jaką zrobiłam swoim lekarzom. W Somed można dodać dwie usługi pod jedna wizytę.
Troszkę to skomplikowałaś. To co mogę podpowiedzieć to wystarczy w polu kod zamiast kodu bum wpisać skrót nazwy np. "Ferr" lub zaczynając od litery "B" (budżet powierzony) i potem skrót nazwy badania. Wtedy instrukcja kończy się na punkcie nr 2, a lekarz wpisuje tylko "BF" i pojawia się usługa do wyboru.Ogólnie co do wyszukiwania w somedzie to polecam również funkcję "zapamiętaj" oraz zaznaczenie w lewym dolnym rogu ikonki z literą "a" - wyszukiwanie w podciągach - nie trzeba wtedy używać %. Pomocne np. przy wyszukiwaniu poradni czy badańCytat: Maja04 w Lipca 25, 2022, 08:09:04 amCytat: dydzia w Lipca 22, 2022, 14:17:11 pmDwoch produktow nie mozna zaznaczyc.w załączeniu podsyłam instrukcję jaką zrobiłam swoim lekarzom. W Somed można dodać dwie usługi pod jedna wizytę.