Kiedyś dokładnie weryfikowałem wszystkie raporty zwrotne deklaracji i przy wykrytych wg mnie nieprawidłowościach zgłaszałem je do NFZ. Czasami NFZ uwzględnił, czasami nie, ale w ostatecznym rachunku uważam, że koszt mojej pracy przewyższył uzyskane przychody.
Podobny komunikat jaki przedstawiłeś pojawia mi się maksymalnie raz w roku i dotyczy deklaracji pielęgniarek szkolnych bo każdy rozsądny kto je wysyła we wrześniu daję datę pierwszego września. Po weryfikacji okazuje się że ktoś gdzieś przez pomyłkę wpisał albo że uczeń jednak poszedł do innej szkoły. Ani od ucznia ani od innej pielęgniarki, która niesłusznie otrzymała te kilka złotych nie domagamy się zapłaty.
Opisana przez Ciebie sytuacja nie zdarzyła mi się, ale przecież może być tak, że np. pacjent złoży deklarację do Ciebie np. 2 września, pójdzie na wizytę, lekarz zleci badania, będzie miał jeszcze kilka wizyt, ale pacjent np. 30 września stwierdzi, że nie jest jednak zadowolony z Twoich usług i tego 30 września złoży deklarację w innym podmiocie, u którego nawet nie odbędzie żadnej wizyty.
Ty zaraportujesz do NFZ deklarację z datą 2 września. Inny podmiot z datą 30 września. Efekt?
Ty się napracowałeś, wydałeś pieniądze na badania a pieniądze za deklarację otrzyma inny podmiot, który nie zrobił nic prócz wysłania deklaracji.
Jesteś ewidentnie stratny finansowo, ale wg mojej opinii w zgodzie z prawem i nic z tym nie możesz zrobić.
Oczywiście jeżeli pacjent pojawi się u Ciebie kolejny raz to trzeba wziąć kolejną deklarację, ale wtedy pacjent musi zapłacić, ale już nie Tobie tylko do NFZ jakąś kwotę (nie pamiętam dokładnie ale to chyba coś ok. 70zł) za to że już trzeci raz w ciągu roku zmienił lekarza (no chyba że się przeprowadził, to wtedy nie
.
PS. Nie chcę Cię martwić, ale w moim przykładzie, w najgorszym scenariuszu, pomimo, że pacjent wypełnił deklarację w innym podmiocie 30 września to tak naprawdę może do Ciebie przychodzić jeszcze do 28 października, będziesz mu dalej zlecał badania i przeprowadzał wizyty, a dopiero 29 października (wraz z raportem zwrotnym) dowiesz się że przez prawie dwa miesiące leczyłeś go za darmo i nigdy nie odzyskasz pieniędzy.
Taki kraj.