collapse

Reklama

Autor Wątek: Wdrożenie rejestracji zdarzeń medycznych w KS-PPS  (Przeczytany 2680 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kz

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
Wdrożenie rejestracji zdarzeń medycznych w KS-PPS
« dnia: Maja 28, 2021, 12:48:20 pm »
Witam,

1. Czy wdrożyć? Wiadomo, że trzeba, pytanie tylko, jak to zrobić w PPS?
Zakładam, że należy zainstalować na pewno ZSIRep-a, co po nim, nie wiem? Co mają "naciskać" lekarze w poradni aby udostępnić zdarzenie medyczne, chyba, że to leci z automatu. Czy trzeba coś zainstalować w PPS, aby przeglądać dokumentację od innych placówek?

2. Zaufać "chmurom" Kamsoftu wykupując EDM Suite? Czy wystarczy nasz lokalny "serwer"? Jeżeli tak, to czy trzeba mieć stałe IP? Kto wie, jakie porty otworzyć na routerze np. z Orange, aby inni się dostali do repozytorium lokalnego?
I ważna kwestia, "serwer" z bazą PPS-a wystarczy, czy też odrębny dla wymiany i dostępu dokumentów poprzez P1 w osobnym pomieszczeniu??

Proszę piszcie, jeśli u kogoś już to działa i jak to działa.

pozdrawiam,
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2021, 13:45:25 pm wysłana przez kz »

Offline Qba

• Ekspert
  • Pomógł? 3
  • Wielkopolski OW
Odp: Wdrożenie rejestracji zdarzeń medycznych w KS-PPS
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 28, 2021, 14:00:46 pm »
Też bym chętnie się dowiedział co i jak zrobić w pps-ie aby spełniać ten wymóg (co kupić). Wczoraj ogladałem jakąś "pokazówkę" kamsoftu związana z EDM, myślałem, że pokażą jak to zrobić w pps-ie a tu pokazali w somed.

Offline kz

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 28, 2021, 14:44:52 pm »
Wczoraj ogladałem jakąś "pokazówkę" kamsoftu związana z EDM, myślałem, że pokażą jak to zrobić w pps-ie a tu pokazali w somed.
Zgadza się i te ceny za wdrożenie :) Sama chmura na razie nie za duże pieniądze, za pakiet 1,5GB (10tyś. dok.) .

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 28, 2021, 21:31:49 pm »
Trzeba będzie samemu spróbować "wdrożyć"

Offline Qba

• Ekspert
  • Pomógł? 3
  • Wielkopolski OW
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 28, 2021, 21:49:49 pm »
Jest szansa zarobić to kamsoft chce zarobić. Wogóle nie mam pojęcia co będzie trzeba kupić od kamsoftu i jak to potem wdrożyć ?

Offline kz

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 28, 2021, 22:03:30 pm »
Wogóle nie mam pojęcia co będzie trzeba kupić od kamsoftu i jak to potem wdrożyć ?

Mnie postraszyli :) że trzeba osobny serwer, niezawodny itp, itd.
ich ceny to:
KS-EDM SUITE (c) - PRZECHOWYWANIE I UDOSTĘPNIANIE - SAAS - PAKIET 10000 DOK/1,5GB - MIESIĄC - BASIC 1DC   serwis sieciowy   Miesiąc   4,10   5,04
KS-EDM SUITE (c) - PRZECHOWYWANIE I UDOSTĘPNIANIE - SAAS - PAKIET 10000 DOK/1,5GB - MIESIĄC - BASIC 2DC   serwis sieciowy   Miesiąc   6,60   8,12
KS-EDM SUITE (c) - REJESTR.ZM, INDEKS.EDM - SAAS - PAKIET 10000 DOK/1,5GB - BASIC 1DC   serwis sieciowy   sztuka   129,00   158,67
KS-EDM SUITE (c) - REJESTR.ZM, INDEKS.EDM - SAAS - PAKIET 10000 DOK/1,5GB - BASIC 2DC   serwis sieciowy   sztuka   189,00   232,47
KS-EDM SUITE (c) - URUCHOMIENIE I UTRZYMANIE W OKRESIE PILOTAŻU - USŁUGA INF.   usługa   sztuka   8 000,00   9 840,00
KS-EDM SUITE (c) - WDROŻENIE - USŁUGA INF.   usługa   sztuka   1 499,00   1 843,77
KS-PPS - Archiwizacja EDM ZSIRep - Licencja na moduł   licencja   za serwer   564,00   693,72

pierwsza cena to netto, druga brutto

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 28, 2021, 22:10:06 pm »
Ale wszystkiego nie potrzebujesz.

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 28, 2021, 22:37:44 pm »
KS-EDM SUITE (c) - PRZECHOWYWANIE I UDOSTĘPNIANIE - SAAS - PAKIET 10000 DOK/1,5GB - MIESIĄC - BASIC 1DC   serwis sieciowy   Miesiąc   4,10   5,04
KS-EDM SUITE (c) - REJESTR.ZM, INDEKS.EDM - SAAS - PAKIET 10000 DOK/1,5GB - BASIC 1DC   serwis sieciowy   sztuka   129,00   158,67

Na pewno na początek po jednej sztuce tego wyżej. Później w zależności od ilości doku lub zajmowanego miejsca. Pilotażu nie potrzebujesz. Usługa to jak chcesz - w tej cenie podobnoż mają przeglądać system Twój pod kątem odpowiedniej konfiguracji usług, wizyt, itd itp, aby się dobrze wysyłały do P1, tworzą konta w chmurze i szkolą. Nie wiem czy to dużo czy mało, wiem, że wielu użytkowników ma system, w którym pewne rzeczy nie są skonfigurowane, bo jakoś to tam działa, ale nikt znający się na konfiguracji systemu nigdy na oczy nie widział. Ta cena jest raczej dla takich użytkowników. Jak jesteś świadomy i wiesz co z czym się je, to nikt nie zabroni Ci konfigurować samemu.
ZSIRep - powiem na przykładzie Somedu, w PPSie nie wiem. W somedzie podobnoż jedna licencja jest w cenie somedu (nie wiem, bo w moich przypadkach miałem wcześniej admed, a admed się konwertuje na ZSIRepa). W PPSie nie wiem czy jest za darmo. W Somedzie można komunikować się bez ZSIRepa, zalecają, żeby go mieć. Jak dla mnie chyba warto go mieć - ZSIRepa masz u siebie jako swoje osobiste pośrednie repo tego co idzie dalej.

Jak jest szansa zarobić to każdy chce zarobić. Nie do końca winię Kamsoft za to, bo każda firma musi zarabiać. Jednak zastanawia mnie czy na obecną chwilę podmioty uczestniczące w pilotażu dalej muszą płacić 8k - rozumiem, że na początku jak produkt jest w powijakach to trzeba się przy nim natrudzić. W tym momencie do Somedu jest info, że produkt działa, więc zakładam, że nie trzeba mieć anioła stróża za plecami, żeby jak coś wyjdzie od ręki temat analizował. Inna sprawa, że może to kamsoft powinien wspierać klientów chcących się bawić z pilotażem, bo na nich wytestują sobie produkt, który później sprzedadzą. Dla pilotażowych podmiotów było dofinansowanie, także.. no nie wiem.

W sferze "mitologicznej" jest wersja suite nie chmurowa, stojąca w podmiocie. Długo już chcę się dowiedzieć ile kosztuje, ale nikt tego nie wie, ale nie jest problemem porównanie chmurowej wersji z lokalną od strony jaka to chmura jest dobra. Tak samo było na wczorajszym spotkaniu - wersja lokalna to same koszty, infrastruktura, odpowiedzialności itd itp, a chmura same zalety. Ale o w przypadku podmiotów, które już infrastrukturę mają, koszty poniosły, a odpowiedzialności za bezpieczne przechowywanie danych i tak w ramach innych rozwiązań muszą ponosić. Niestety ceny się nie mogą dowiedzieć. Można założyć, że jak się już pojawi, to może być tak zaporowa, żeby się opłaciło jedynie chmurę wziąć :)

Temat osobnego serwera... na pierwszy rzut oka widzę tutaj marketing. Jednak jak masz mieć u siebie ZSIRepa jako swoje repo tego co idzie w świat, to wypadałoby je zabezpieczyć. Jak pokazuje przykład niedawny z OVH, nawet duże serwerownie/chmury mogą... się spalić. Jak masz dodatkowo to u siebie, to nie liczysz na innych. Czy musisz mieć - nie musisz, jest to Twoja decyzja.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline kz

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 28, 2021, 23:42:57 pm »
W sferze "mitologicznej" jest wersja suite nie chmurowa, stojąca w podmiocie... Można założyć, że jak się już pojawi, to może być tak zaporowa, żeby się opłaciło jedynie chmurę wziąć :)

Też chciałem się dowiedzieć ale cisza.
Ciekawe, jeśli rządowy gabinet.gov.pl zacznie się rozwijać i dostosowywać pod użytkownika. Może by się tam przenieść ze swoimi pacjentami, jeśli zaoferuje pełną EDM? Podobno NFZ-y w przyszłości otrzymają wszystko z takiego repozytorium, wykonane zabiegi, procedury, wizyty itd. Same mają rozliczać podmiot :) bez wysyłania raportów z takiego PPS-a.

Online karolweksler

• Ekspert
  • Pomógł? 230
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 29, 2021, 05:41:03 am »
Może by się tam przenieść ze swoimi pacjentami, jeśli zaoferuje pełną EDM? Podobno NFZ-y w przyszłości otrzymają wszystko z takiego repozytorium, wykonane zabiegi, procedury, wizyty itd. Same mają rozliczać podmiot :) bez wysyłania raportów z takiego PPS-a.
Kolejki też?
Jakieś źródło?
Jak słyszę takie zapowiedzi, to przypomina mi się wypowiedź Andrzeja Struga lata temu na forum NFZ, który powiedział, że wkrótce nie trzeba będzie przesyłać co miesiąc tych samych deklaracji POZ bo to bez sensu i tak minęło już z 10 lat, a PDX-y cały czas wysyłać trzeba - również w zakresie pacjentów, którzy złożyli deklaracje 10 lat temu i nic się u nich nie zmienia. :-)
« Ostatnia zmiana: Maja 29, 2021, 05:43:06 am wysłana przez karolweksler »

Offline gringo

• Ekspert
  • Pomógł? 22
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 29, 2021, 10:47:19 am »
W sferze "mitologicznej" jest wersja suite nie chmurowa, stojąca w podmiocie... Można założyć, że jak się już pojawi, to może być tak zaporowa, żeby się opłaciło jedynie chmurę wziąć :)

Też chciałem się dowiedzieć ale cisza.
Ciekawe, jeśli rządowy gabinet.gov.pl zacznie się rozwijać i dostosowywać pod użytkownika. Może by się tam przenieść ze swoimi pacjentami, jeśli zaoferuje pełną EDM? Podobno NFZ-y w przyszłości otrzymają wszystko z takiego repozytorium, wykonane zabiegi, procedury, wizyty itd. Same mają rozliczać podmiot :) bez wysyłania raportów z takiego PPS-a.

Ja myślę, że wszystko będzie szło w kierunku "just in time". Zwrócicie uwagę, że ostanie kilka lat  to większy postęp, niż wcześniejsze 15 lat. Mamy już projekt "chmura narodowa" (jakkolwiek ta nazwa mnie rozwala), Google i M$ w Polsce, więc technologie i  infrastruktura już są. Jeżeli zdarzenia medyczne będą przechowywane w chmurze, to tylko mały krok, aby ustawić Saas i maksymalnie to zautomatyzować.
Przepraszamy. Taras widokowy nieczynny. Najbliższy czynny taras widokowy dla odprowadzających we Wrocławiu!

Offline kz

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 29, 2021, 19:48:20 pm »
więc technologie i  infrastruktura już są. Jeżeli zdarzenia medyczne będą przechowywane w chmurze, to tylko mały krok, aby ustawić Saas i maksymalnie to zautomatyzować.

Dokładnie, w tym kierunku to wszystko zmierza. Jeżeli sprawdzi się ten ażur, to coraz bliżej do takiego rozwiązania.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 631
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9407 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3152 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:14 - 713KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 24.

[Pokaż zapytania]