Hej! Czy program KS-PPS da się zintegrować z bazą Postgrs? Ktoś z Was używa?
Podjąłem nieudaną próbę instalacji, która wyglądała następująco:
1) Ściągnąłem instalkę z ftp Kamsoftu (KS-PPSinstalacja.zip) - po odpaleniu można wybrać bazę Postgres, bez możliwości instalacji samego serwera bazy danych.
2) Zainstalowałem ten serwer na boku (wersja 9.6) i wybrałem w instalatorze PPS opcje "kopiuj pliki na dysk sieciowy" (cokolwiek to znaczy
) oraz "aktualizuj bazę danych" (z nadzieją, że program instalacyjny stworzy bazę na serwerze). Utworzyłem też w Postgres użytkowników "system" oraz "ks", których domagał się instalator.
Efekt: instalator nie łączy się, brak sterownika DBExpress
3) Zainstalowałem wersję trial tego sterownika, utworzyłem bazę "system" (program się jej domagał), wskazałem licencję i - instalator wyrzucił błąd: "brak relacji all_tables".
O ile wiem, jest to wbudowana relacja oraclowa (Postgres jej nie obsługuje), no ale zrobiłem w bazie view, który ją emuluje (oraz kolejną, "all_users") i instalacja przeszła do kolejnego kroku, gdzie okazało się, że moja licencja (plik XML) czemuś nie jest uznawana i PPS się nie zainstaluje. No to chciałem chociaż ten darmowy składnik (KS-ZSI czy jakoś tak), ale wywaliło, że brak tabeli "SSYS". To jest "kamsofotwa" tabela, więc ewidentnie nie tędy droga, instalator spodziewa się istniejącej bazy.
Podsumowując: brak sterownika DBExpres do Postgres, instalator nie tworzy bazy i wydaje się używać składni oraclowej oraz - nie działa licencja xml