Gabinet drWidget > Główne funkcjonalności

Konfiguracja początkowa

<< < (2/2)

MaciejO:
Wgrywanie umowy NFZ

Jeśli posiadamy umowę z NFZ na świadczenia zdrowotne, należy wgrać ją w postaci pliku .UMX, który pobrać można z SZOI.
Po zalogowaniu na nasze konto do programu gabinet dr widget, w prawym górnym rogu ukaże się koło zębate "Ustawienia Placówki", następnie z paska po lewej stronie wybrać należy NFZ i kolejno Sprawozdawczość.
Pojawi się napis "wybierz plik"  odszukać należy plik umowy który pobraliśmy z SZOI. Po znalezieniu wybieramy go, kilkając dwukrotnie. Zaakceptować wszystko  musimy po przez  przycisk "Wczytaj  dokument ->"

09061303:

--- Cytat: kamil.p1 w Kwietnia 16, 2020, 12:52:43 pm ---Przypominam, że warto oczywiście skorzystać z funkcji importu aktualnej bazy danych do Gabinetu drWidget.

--- Koniec cytatu ---
Po tym stwierdzeniu zakładam, że importujecie pełną bazę danych - m.in. pacjenci, skierowania, historię rozliczeń (raporty, szablony, dokumenty finansowe, świadczenia wraz z możliwością ich  korygowania), hzichy pacjentów itd itp co się w bazie znajduje. Chyba jesteście pionierem w takim podejściu, ale bardzo się to chwali.

DominikK:
Witam.
Dziękujemy za miłe słowa. Importujemy jak najszerszy zakres z poprzednich aplikacji. Jest to wg nas podstawa, jeżeli placówka chce w sensowny sposób zmienić dostawcę oprogramowania :)

09061303:
Szkoda, że nie piszecie o konkretach, bo "aktualna baza" czy też "jak najszerszy zakres" nic nie mówi. Brzmi to dla mnie marketingowo, bo może to być tylko słownik pacjentów (jak było w kolejnych linijkach postu napisane, może jako przykład), a może być to właśnie dosłownie wszystko (oczywiście bez danych swoistych dla danej aplikacji, np. konfiguracyjnych). Za darmo nie sądzę, że ktokolwiek przeniesie wszystko. Technicznie możliwe, ale dużo pracy kosztuje, a mechanizm raz wypracowany za pół roku na pewno będzie wymagał odświeżenia. Nie to, że się czepiam, ale rażą mnie zapisy uogólniane, które mogą później mijać się z rzeczywistością. Tutaj na forum wolałbym konkretnie zobaczyć co z danej aplikacji jest przenoszone, np. w przypadku bardziej rozpowszechnionych aplikacji.
Jeszcze mógłbym się przyczepić stwierdzenia, że "baza w formie pliku". Lata 90te może i tak o ile ktoś nie zaszyfrował. W tym momencie Postgres w przypadku mMediki czy też oracle (firebird - jest tu plik, ale trzeba się do niego dobrać) - nie ma mowy o pliku. Ten plik w moim odczuciu to byłby bardziej wyeksportowanym excelem.
Proszę nie zrozumieć mnie, że atakuję jakkolwiek rozwiązanie proponowane, czepiam się jedynie czegoś, co wg mnie subiektywnie pozwala na wprowadzenie drugiej strony w błąd.

DominikK:
Witam.
Wyrażenie "jak najszerszy zakres" wziął się właśnie z tego o czym Pan pisze wyżej. Co aplikacja to przypadek. Importowaliśmy już bazy ze wszystkich popularnych aplikacji na rynku. Właściwie można stwierdzić, że nie ma tygodnia w którym nie jest robiony import, więc aktualizacja skryptów do konkretnych aplikacji jest także robiona na bieżąco (choć z tego co się orientowałem nie ma częstej potrzeby tejże ;)). Informacje zaś są ogólne ponieważ chcieliśmy tu opisać sam schemat - jak przenieść się do Gabinet drWidget. Sprawa wygląda w ten sposób, że staramy się zawsze w jak najmniejszym stopniu angażować użytkownika, więc zazwyczaj jeżeli trzeba "dobrać się" do pliku - na miejsce przyjeżdża nasz pracownik i to robi. O ile w przychodni nie ma osoby, która jest w stanie to zrobić sama. Jeżeli jest, to też nie ma problemu. Co do zestawienia konkretna apikacja vs. zakres importu przyznam się nie posiadam takiego, nigdy nie było potrzeby go robić. W 99% przypadków jesteśmy w stanie przenieść naprawdę bardzo dużo - poczynając od danych teleadresowych, wizyt, rozpoznań, recept, wystawionych druków, chorób przewlekłych itd. Więc rozróżnianie na poszczególne programy nie było nam w praktyce potrzebne.
Trzeba zaznaczyć, że proces importów mamy mocno zautomatyzowany (ze względów na ich duże ilości), mamy dedykowany do tego dział i zadaniem naszych pracowników, którzy wdrażają/pozyskują placówkę jest doprowadzenie do otrzymania bazy i ewentualnych haseł (jeżeli jest zaszyfrowana). Następnie programiści robią w ciągu około dwóch tygodni import na konto użytkownika. Kolejnym krokiem jest weryfikacja importu (czy zakres danych jest satysfakcjonujący i czy się zgadza ze stanem faktycznym). Kolejny etap to albo poprawki, albo dogranie różnicy między tym co wrzuciliśmy a czasem jaki minął od wrzucenia.
Jeżeli jest Pan zainteresowany konkretnym zakresem z jakiejś aplikacji mogę się zorientować i dać Panu znać. Proponuję też sprawdzenie teorii w praktyce :)
P.S.
Nie odebrałem tego postu jako atak, bardzo fajnie że Pan pyta :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej