Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Błąd usługiPrzepraszamy, usługa czasowo nie odpowiadaNumer błędu: f3f1ff83-9add-488d-9d40-52fde6bb5fd2
Dzień dobry,Informacje odnośnie jak dostosować aplikacje gabinetową można znaleźć tutaj: https://ezdrowie.gov.pl/portal/home/dla-dostawcow/interfejsy w sekcji "Środowisko integracyjne P1:" o nazwie "Usługi systemu P1 w zakresie e-deklaracji POZ". W kwesti obsługi e-deklaracji z wykorzystaniem aplikacji gabinet.gov.pl opis znajduje się w instrukcji w rozdziale 9.W kwestii podstawy prawnej:Zgodnie z ustawą z dnia 27 października 2017r.o podstawowej opiece zdrowotnej, art.10.1. wybór, o którym mowa wart.9ust.1 i2, świadczeniobiorca potwierdza oświadczeniem woli, zwanym dalej ?deklaracją wyboru":1) w postaci papierowej;2) w postaci elektronicznej, złożonym za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej, opatrzonym kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym albo podpisem osobistym;Taka deklaracja powinna być wysłana razem z deklaracjami złożonymi w postaci papierowej bezpośrednio w placówce.
niestety w instrukcji nie ma sposobu postępowania z e-deklaracją, np. czy należy ją wydrukować i przechowywać w placówce. Ponadto e-deklaracje, które do tej pory złożono na lekarzy naszej placówki, nie zawierają zaznaczonej informacji czy jest to pierwszy, drugi czy kolejny wybór w roku. Co w takim razie powinienem zaznaczyć w programie gabinetowym?Ponadto w większości e-deklaracje zostały złożone na lekarzy, na których już są złożone deklaracje papierowe (czyli pacjent składa e-deklaracje na lekarza do którego już jest zadeklarowany tyle, że w formie papierowej). Czy nie powinno być jakiejś weryfikacji, która uniemożliwi takiego postępowania?
w przypadku Pana błędu pojawiającego się w IKP wynika to z błędnych danych. Z danych źródłowych przekazanych przez NFZ jest wskazanie na pracownika który zgodnie z otrzymanymi danymi nie jest wskazany jako lekarz POZ danej placówki. Cały czas trwają prace aby poprawić niezgodności danych ze stanem rzeczywistym.
proszę nie zamykać zgłoszenia dopóki nie zostanie ono rozwiązane. Skoro nie mogę złożyć e-deklaracji to nie zostało rozwiązane, niezależnie od tego czy wiecie jaka jest przyczyna problemów.Ponadto jestem jednocześnie:- pacjentem, który problem zgłasza- osobą zatrudnioną w przychodni, do której obowiązków należy m. in. rozliczanie z NFZPonadto lekarz POZ tej przychodni jest jednocześnie jej współwłaścicielem i do niego składałem deklarację,więc na sprawę mogę spojrzeć z różnych perspektyw i zweryfikować otrzymane dane.- Posiadamy fizyczną papierową deklarację na Lekarza- co miesiąc ta deklaracja jest sprawozdawana do NFZ- co miesiąc NFZ potwierdza i płaci za tą deklarację- lekarz jest zgłoszony do NFZ (wcześniej K-P Regionalnej Kasy Chorych) od początku funkcjonowania przychodni (2002 rok) i jest to stan aktualny na dzień dzisiejszy (właśnie zweryfikowałem to na SZOI K-P OW NFZ)- jeżeli lekarz nie byłby zgłoszony jako lekarz POZ w tej przychodni to wszelkie udzielane porady lekarskie byłyby co miesiąc odrzucane przez NFZ - a tak nie jest)- jeżeli lekarz nie byłby zgłoszony do umowy z NFZ to jakim cudem widoczne są moje wizyty w tej przychodni na portalu pacjent.gov.pl? Ostatnia z 9 grudnia 2019 roku. Czasami pojawia się błąd ale czasami pomaga odświeżenie.Wystąpił błądPrzepraszamy, spróbuj ponownie za chwilę lubskontaktuj się z pomocą pod adresemikp-pomoc@csioz.gov.plNumer błędu: 513a97a1-ba7e-4681-b8bb-0c43270ea72aJeszcze raz zatem proszę nie zamykać zgłoszenia i rozwiązać problem.
Zgłoszenie P1 ##XXX## jest w trakcie analizy
1.eDeklaracje: dodano możliwość przyjmowania i odrzucania deklaracji pacjentów złożonych w systemie P1.
Brak identyfikatora -numer prawa wykonywania zawodu- osoby pobierajacej eDeklaracje.