Pozostała sprawozdawczość w formacie otwartym > Kolejki oczekujących
Kolejka oczekujących - z KSPPS do KOLCE
09061303:
Zgadza się. Zakładałem na początku, że trzeba będzie każdy dzień zabiegowy wysyłać jako jeden wpis. Komunikat NFZ informuje jednak, że ma być do harmonogramu wprowadzany wpis na wizytę fizjo. (wykonany w momencie wykonania wizyty) i wpis na pierwszy dzień zabiegowy (świadczenia z cyklem), wykonany po ostatnim dniu cyklu (co uważam za pomyłkę). Po dostosowaniu systemu NFZ (pewnie KOLCE), będzie trzeba ten ostatni sprawozdać z dodatkową informacją o ilości dni zabiegowych.
mch:
--- Cytat: 09061303 w Stycznia 14, 2020, 02:07:08 am ---Zgadza się. Zakładałem na początku, że trzeba będzie każdy dzień zabiegowy wysyłać jako jeden wpis. Komunikat NFZ informuje jednak, że ma być do harmonogramu wprowadzany wpis na wizytę fizjo. (wykonany w momencie wykonania wizyty) i wpis na pierwszy dzień zabiegowy (świadczenia z cyklem), wykonany po ostatnim dniu cyklu (co uważam za pomyłkę). Po dostosowaniu systemu NFZ (pewnie KOLCE), będzie trzeba ten ostatni sprawozdać z dodatkową informacją o ilości dni zabiegowych.
--- Koniec cytatu ---
No właśnie i tu jest problem z tym wykonywaniem zabiegów. Bo w module Rehabilitacja dodając pacjentowi zabiegi na kolejny dzień pacjent jest wysyłany automatycznie (przynajmniej tak wygląda pierwszy zabieg) do AP-KOLCE, pomimo nie wykonania świadczenia. I teraz nie rozumiem czy ja mam w ostatnim dniu zabiegowym "wykonać" świadczenia wszystkie czy tylko ostatni zabieg i wpisać ilość dni zabiegowych i datę zakończenia? Ostatnim zabiegiem może być też wizyta terapeutyczna i czy ona kończy cykl?
A informacja jest ze strony NFZ: https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-centrali/komunikat-dla-swiadczeniodawcow-listy-oczekujacych,7528.html
jarkusm:
--- Cytat: mch w Stycznia 14, 2020, 11:04:47 am ---
--- Cytat: 09061303 w Stycznia 14, 2020, 02:07:08 am ---Zgadza się. Zakładałem na początku, że trzeba będzie każdy dzień zabiegowy wysyłać jako jeden wpis. Komunikat NFZ informuje jednak, że ma być do harmonogramu wprowadzany wpis na wizytę fizjo. (wykonany w momencie wykonania wizyty) i wpis na pierwszy dzień zabiegowy (świadczenia z cyklem), wykonany po ostatnim dniu cyklu (co uważam za pomyłkę). Po dostosowaniu systemu NFZ (pewnie KOLCE), będzie trzeba ten ostatni sprawozdać z dodatkową informacją o ilości dni zabiegowych.
--- Koniec cytatu ---
No właśnie i tu jest problem z tym wykonywaniem zabiegów. Bo w module Rehabilitacja dodając pacjentowi zabiegi na kolejny dzień pacjent jest wysyłany automatycznie (przynajmniej tak wygląda pierwszy zabieg) do AP-KOLCE, pomimo nie wykonania świadczenia. I teraz nie rozumiem czy ja mam w ostatnim dniu zabiegowym "wykonać" świadczenia wszystkie czy tylko ostatni zabieg i wpisać ilość dni zabiegowych i datę zakończenia? Ostatnim zabiegiem może być też wizyta terapeutyczna i czy ona kończy cykl?
A informacja jest ze strony NFZ: https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-centrali/komunikat-dla-swiadczeniodawcow-listy-oczekujacych,7528.html
--- Koniec cytatu ---
Co do modułu REHABILITACJA w KS-PPS nie mam wiedzy, dlaczego tak jest. Generalnie nie jest to zgodne z komunikatem NFZ. Uwaga ogólna. AP-KOLCE nie służą rejestracji świadczeń. Przynajmniej do końca stycznia w AP-KOLCE rejestruje się świadczeniobiorcę na wizytę fizjoterapeutyczną. W dniu wizyty wykreśla się św-biorce z kolejki osób oczekujących z powodu wykonania świadczenia i po zaplanowaniu programu/cyklu terapeutycznego wpisuje się św-biorce do harmonogramy, ze statusem "kontynuacja leczenia". W ostatnim dniu cyklu skreślamy z harmonogramu z powodu wykonania świadczenia. W AP-KOLCE operujemy na św-biorcy i terminach jego oczekiwania na świadczenie oraz terminach zakończenia udzielania świadczeń a nie na zabiegach. Przynajmniej na razie.
Slawek:
Moi fizjoterapeuci zrezygnowali z prowadzenia AP-KOLCE w KS-PPS.
Kolejki i harmonogram prowadzą na bieżąco bezpośrednio w AP-KOLCE a do KS-PPS wpisują skierowania i zakończone cykle zabiegów...
09061303:
A jak wpisują do raportu SWIAD info, że pacjent był zarejestrowany do kategorii oczekujący (czyli po staremu - był w kolejce)?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej