Pozostała sprawozdawczość w formacie otwartym > Kolejki oczekujących

Kolejka oczekujących - z KSPPS do KOLCE

(1/12) > >>

morfrom:
Mam pytanie odnośnie KSPPS i KOLCE w fizjoterapii ambulatoryjnej.

Obecnie prowadzimy kolejkę oczekujących w KSPPS poprzez Rozliczenia/Rejestracje/Lista pacjentów oczekujących - pacjenci są tam w ciągu miesiąca wprowadzani i skreślani, choć skreślenia robiło się głównie po zakończeniu miesiąca. Z KOLCE nie mieliśmy jeszcze do czynienia.

Od stycznia planowana jest zmiana systemu obsługującego fizjoterapię z KSPPS na inny, w którym już również rejestrujemy oczekujących, choć nie wysyłamy z niego jeszcze danych.

Jak rozwiązać teraz problem konieczności obsługi KOLCE?
1. Czy jest możliwość wykonania eksportu wprowadzonych już danych listy oczekujących z KSPPS do KOLCE czy trzeba wprowadzić pacjentów ręcznie (ponad 80 pozycji)? I jak to zrobić, żeby się udało?
2. Czy jest możliwość przeniesienia w całości obsługi kolejki do KOLCE w sensie rezygnacji z wysyłki miesięcznego raportu kolejki z KSPPS, a jedynie zostawienia w KSPPS rozliczenia wykonanych świadczeń za grudzień?
3. Czy możliwa jest synchroniczna praca KSPPS z KOLCE tak, żeby dane wprowadzać jedynie w KSPPS? Przynajmniej za miesiąc grudzień do momentu zmiany systemu z KSPPS na inny.

Pozdrowienia,
morfrom

PiotrSz:

--- Cytat: morfrom w Grudnia 18, 2019, 10:56:16 am ---Mam pytanie odnośnie KSPPS i KOLCE w fizjoterapii ambulatoryjnej.

Obecnie prowadzimy kolejkę oczekujących w KSPPS poprzez Rozliczenia/Rejestracje/Lista pacjentów oczekujących - pacjenci są tam w ciągu miesiąca wprowadzani i skreślani, choć skreślenia robiło się głównie po zakończeniu miesiąca. Z KOLCE nie mieliśmy jeszcze do czynienia.

--- Koniec cytatu ---

Samo AP-KOLCE to myślę, że najmniejszy problem ze wszystkich które przed nami..
Potraktuj to jako inny sposób komunikacji.
PPS będzie spięty z NFZtowym AP-KOLCE i każda zmiana w PPSie będzie synchronizowana od razu.

Poczytaj o harmonogramach przyjęć to się przerazisz..
W harmonogramie przyjęć masz mieć wszystkich pacjentów a nie tylko pierwszorazowych.. kontynuacja leczenia, na bieżąco, nagli, poza kolejnością itd

--- Cytuj ---Od stycznia planowana jest zmiana systemu obsługującego fizjoterapię z KSPPS na inny, w którym już również rejestrujemy oczekujących, choć nie wysyłamy z niego jeszcze danych.

--- Koniec cytatu ---

Tzn będziecie prowadzić rozliczenia fizjoterapii z innego programu niż PPS? Ciekawe jak wam to wyjdzie.. zdradź proszę jaki program bo sam szukam czegoś dobrego dla tego działu!

--- Cytuj ---Jak rozwiązać teraz problem konieczności obsługi KOLCE?
1. Czy jest możliwość wykonania eksportu wprowadzonych już danych listy oczekujących z KSPPS do KOLCE czy trzeba wprowadzić pacjentów ręcznie (ponad 80 pozycji)? I jak to zrobić, żeby się udało?

--- Koniec cytatu ---

80 pozycji to jest nic..
We wrześniu przerzucałem 700 pacjentów z oddziału REH a z fizjo mam ponad 500 do przerzucenia..
Na szczęście da się to zrobić z poziomu PPSa prawie bezboleśnie..
Co mogę na razie podpowiedzieć to posprzątaj sobie obecną kolejkę.
Możesz użyć do tego Analizatora kolejek który jest chyba darmowy do końca roku i wskaże problemy z wpisami.
Np braki nr telefonów, adresów, skierowań czy rozpoznań

--- Cytuj ---2. Czy jest możliwość przeniesienia w całości obsługi kolejki do KOLCE w sensie rezygnacji z wysyłki miesięcznego raportu kolejki z KSPPS, a jedynie zostawienia w KSPPS rozliczenia wykonanych świadczeń za grudzień?

--- Koniec cytatu ---

NIE!
Kolejki są powiązane z rozliczeniami!
Dobry program rozliczeniowy potrafi się spiąć z AP-KOLCE i wtedy prowadząc kolejkę i rozliczenia w PPSie masz synchronizację z AP-KOLCE.

--- Cytuj ---3. Czy możliwa jest synchroniczna praca KSPPS z KOLCE tak, żeby dane wprowadzać jedynie w KSPPS? Przynajmniej za miesiąc grudzień do momentu zmiany systemu z KSPPS na inny.

--- Koniec cytatu ---

Powodzenia ze zmianą systemu..
Komunikacji z AP-KOLCE dla nowej komórki raczej nie uruchomisz przed 1.01.

Poczytaj
https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-centrali/komunikat-dla-swiadczeniodawcow,7532.html

I fizjo to się załamiesz..
https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-centrali/komunikat-dla-swiadczeniodawcow-listy-oczekujacych,7528.html

Pozdrawiam

morfrom:
Bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź, ale mam jeszcze parę pytań.

--- Cytat: PiotrSz w Grudnia 18, 2019, 13:38:25 pm ---Na szczęście da się to zrobić z poziomu PPSa prawie bezboleśnie..

--- Koniec cytatu ---

Czy procedura przeniesienia danych z KSPPS to ta, która jest opisana w instrukcji pt. "Zmiany w aplikacji KS-PPS na 2015 rok" na str. 50 w rozdziale "6.5. Eksport do AP-KOLCE"? A jeśli nie, to czy jest gdzieś dokładny poradnik, jak przenieść dane z KSPPS do KOLCE, by spełnić wymóg zasilenia systemu danymi do 31.12.2019?

--- Cytuj ---Tzn będziecie prowadzić rozliczenia fizjoterapii z innego programu niż PPS? Ciekawe jak wam to wyjdzie.. zdradź proszę jaki program bo sam szukam czegoś dobrego dla tego działu!

--- Koniec cytatu ---

Wdrażamy nowy system szpitalny i od nowego roku planowane jest uruchomienie rozliczania Fizjoterapii już w nim, a nie, jak do tej pory, w KSPPS. Nie jest to oddzielny program, a kompleksowy system obsługi szpitala.

Pozdrowienia,
morfrom

09061303:
Jeśli od 1 stycznia masz mieć inny system, to nie dotykałbym niczego związanego z KOLCAmi poza tym systemem. Wdrożeniowcy od tego systemu sami powinni Ci to zasugerować.

lukaszpps:
Zostałem poproszony o pomoc z przeniesieniem kolejki z fizjoterapii ambulatoryjnej do APKOLCE niestety przy próbie przeniesienia kolejki w pps "na procedurę" nie mogę wybrać kodu procedury 71006  gdyż lista  kończy się na 71005. PPS w najnowszej wersji.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej