Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
Ciekawe czy w Krakowie mają już interpretację odnośnie specjalisty w dziedzinie fizjoterapii ??
Wg mnie i jeszcze kilku osób dalej obowiązują wytyczne z roku 2013 (na NFZ opole do ofertowania 2017 jako dokumenty są podpięte rozporządzenia z 2013), a tam specjalista nie był wymogiem. Ale wiadomo - takie info najlepiej z NFZ mieć. Podkarpacki niestety nie robi chyba szkoleń przed ofertowaniem, więc stąd info jedynie pewnie "dzięki uprzejmości" osoby po "drugiej stronie kabla".
WARUNKI WYMAGANEW OKRESIE ZWIĄZANIA OFERTĄ ORAZ PRZEZ CAŁY OKRES REALIZACJI UMOWY OFERENTSPEŁNIA I BĘDZIE SPEŁNIAŁ WYMAGANIA OKREŚLONE W ROZPORZĄDZENIU MINISTRA ZDROWIAW SPRAWIE ŚWIADCZEŃ GWARANTOWANYCH W ZAKRESIE BĘDĄCYM PRZEDMIOTEMNINIEJSZEGO POSTĘPOWANIA ORAZ W ZARZĄDZENIU PREZESA NARODOWEGO FUNDUSZUZDROWIA W SPRAWIE OKREŚLENIA WARUNKÓW ZAWIERANIA I REALIZACJI UMÓW BĘDĄCYCHPRZEDMIOTEM NINIEJSZEGO POSTĘPOWANIA
Specjalista jest wymagany chociażby przez jedną poradę zapisaną w rozporządzeniu:wizyta fizjoterapeutyczna - Wymagania dotyczące personelu: osoba, która uzyskała tytuł specjalisty w dziedzinie fizjoterapii na zasadach określonych w przepisach w sprawie uzyskiwania tytułu specjalisty w dziedzinach mających zastosowanie w ochronie zdrowia lub uzyskała tytuł specjalisty rehabilitacji ruchowej II stopnia, zwana dalej specjalistą w dziedzinie fizjoterapii.
wizyta fizjoterapeutyczna2. Wyposażenie świadczeniodawcy:1) przenośny zestaw do elektroterapii z osprzętem ? nie mniej niż 1 zestaw na 2 osoby prowadzącefizjoterapię;2) przenośny zestaw do biostymulacji laserowej ? nie mniej niż 1 zestaw na 2 osoby prowadzące fizjoterapię;3) pomieszczenie biurowe z telefonem, sekretarką automatyczną i faksem;4) pomieszczenie magazynowe na leki i sprzęt medyczny
Kiedyś był wymagany w lokalizacji:1) przenośny zestaw do elektroterapii z osprzętem2) przenośny zestaw do biostymulacji laserowej.Trzeba było wykonywać minimum 3 % kontraktu "domówkami"W Zarządzeniu NR 130/2016/DSOZ nie ma tych przenośnych zestawów w wymogach sprzętowych przy fizjoterapii ambulatoryjnej. Natomiast są wymagane w realizowaniu w warunkach domowych (fizjoterapia domowa - inny zakres)Czy nadal jest wymagane realizowanie 3 % kontraktu domówkami i posiadani w/w sprzętu?Bo w załączniku 1n do 130 (katalog zakresów) w fizjoterapii ambulatoryjnej jest:-wizyta fizjoterapeutyczna-zabieg fizjoterapeutyczny- oraz oba powyższe w warunkach domowych i do nich jest zapis 'wykonanie i rozliczenie produktu rozliczeniowego nie jest obligatoryjne' czyli teraz w fizjoterapii ambulatoryjnej nie trzeba wykonywać domówek i nie trzeba wykazywać sprzętu przenośnego?
wydaje mi się że 3% pozostaje nadal, ponieważ jest zapis że nie łączy się umów fizjoterapii ambulatoryjnej z fizjoterapią domową (świadczeniodawca nie może mieć 2 umów jednocześnie).
Nie cieszcie się tak bardzo z tych 3% na piątkowym spotkaniu w Mazowieckim NFZ padło 8%
Cytat: pasztetowa w Marca 29, 2017, 14:52:47 pmCytat: C.M. Legionów w Lęborku w Marca 29, 2017, 14:45:53 pmwydaje mi się że 3% pozostaje nadal, ponieważ jest zapis że nie łączy się umów fizjoterapii ambulatoryjnej z fizjoterapią domową (świadczeniodawca nie może mieć 2 umów jednocześnie).dziękuję. a już się ucieszyłam, że nie będzie domówek. teraz się zastanawiam czy będę musiała w harmonogramie wykazać wizyty domowe? wcześniej nie musiałam ale od poprzedniego konkursu nie mamy rehabilitacjiwizyty domowe wykazujesz tylko w przypadku lekarzy, przeciez nie jestes w stanie przewidziec w jakich godzinach rehabilitant bedzie chodzil po domach i ile bedzie mu zajmowac czas rehabilitacji
Cytat: C.M. Legionów w Lęborku w Marca 29, 2017, 14:45:53 pmwydaje mi się że 3% pozostaje nadal, ponieważ jest zapis że nie łączy się umów fizjoterapii ambulatoryjnej z fizjoterapią domową (świadczeniodawca nie może mieć 2 umów jednocześnie).dziękuję. a już się ucieszyłam, że nie będzie domówek. teraz się zastanawiam czy będę musiała w harmonogramie wykazać wizyty domowe? wcześniej nie musiałam ale od poprzedniego konkursu nie mamy rehabilitacji
Z tego, co się dowiedziałem na świeżo od mojego "delegata" na spotkanie informacyjne w małopolskim (głównie pod kątem fizjoterapii ambu):- jak ktoś chce realizować fizjo. domową, to oddzielna oferta na oddzielną poradnię domową (nie wymagane 3% w fizjo ambu)- specjalista wymagany z powodu cytowanego wyżej (wizyta fizjoterapeutyczna) przynajmniej na "godzinę tygodniowo"; dodatkowo punktowane jest jak się ma go na pół etatuWięcej nie pytałem - dla mnie te są najważniejsze. Jak chłopaki, co rano się deklarowali, że jadą na spotkanie, wrócą, to pewnie napiszą coś więcej.
Cytat: C.M. Legionów w Lęborku w Marca 29, 2017, 14:45:53 pmwydaje mi się że 3% pozostaje nadal, ponieważ jest zapis że nie łączy się umów fizjoterapii ambulatoryjnej z fizjoterapią domową (świadczeniodawca nie może mieć 2 umów jednocześnie).Pierwsze słyszę!Poproszę o podstawę prawną.
Z innych ciekawostek:W fizjo ambulatoryjnej dodatkowo punktowane (rankingujące) jest wykazanie dostępu do konsultacji lekarza specjalisty rehabilitacji (wyłącznie lek reh) ale uwaga - konkretna osoba z konkretnym harmonogramem wyłącznym dla konsultacji na fizjo reh..
zapewnienie konsultacji lekarza specjalisty w dziedzinie rehabilitacji medycznej (wskazanie w ofercie konkretnego czasu pracy lekarza, inny niż czas pracy w poradni) ? 4 pkt
Chcesz podstawy prawnej to łąp:Zarządzenie Nr 90/2014/DSOZ Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 18 grudnia 2014 r. zmieniające zarządzenie w sprawie określenia warunków zawierania i realizacji umów w rodzaju rehabilitacja lecznicza § 6 ust. 5 otrzymuje brzmienie:[/size]"5. Nie zawiera się umowy o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej jednocześnie w zakresach fizjoterapia ambulatoryjna i fizjoterapia domowa.";[/color]
`w prezentacji z Mazowieckiego jest:Cytujzapewnienie konsultacji lekarza specjalisty w dziedzinie rehabilitacji medycznej (wskazanie w ofercie konkretnego czasu pracy lekarza, inny niż czas pracy w poradni) ? 4 pkt
Cytat: C.M. Legionów w Lęborku w Marca 29, 2017, 16:54:29 pmChcesz podstawy prawnej to łąp:Zarządzenie Nr 90/2014/DSOZ Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 18 grudnia 2014 r. zmieniające zarządzenie w sprawie określenia warunków zawierania i realizacji umów w rodzaju rehabilitacja lecznicza § 6 ust. 5 otrzymuje brzmienie:"5. Nie zawiera się umowy o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej jednocześnie w zakresach fizjoterapia ambulatoryjna i fizjoterapia domowa.";Aleeee wygrzebałeś zabytek ;-)Faktycznie takie coś tam było.Tyle, że teraz obowiązuje Zarządzenie 130 z 2016 oraz jego aktualizacja 4 z 2017 a tutaj takich cudów już nie ma (albo ślepy jestem..)http://www.nfz.gov.pl/zarzadzenia-prezesa/zarzadzenia-prezesa-nfz/zarzadzenie-nr-1302016dsoz,6553.htmlhttp://www.nfz.gov.pl/zarzadzenia-prezesa/zarzadzenia-prezesa-nfz/zarzadzenie-nr-42017dsoz,6556.htmlCytat: C.M. Legionów w Lęborku w Marca 29, 2017, 17:09:46 pm`w prezentacji z Mazowieckiego jest:Cytujzapewnienie konsultacji lekarza specjalisty w dziedzinie rehabilitacji medycznej (wskazanie w ofercie konkretnego czasu pracy lekarza, inny niż czas pracy w poradni) ? 4 pktPrezentacja Małopolska częściowo pokrywała się z Mazowiecką.Prosiliśmy żeby Kraków opublikował swoją ale nie wiem czy raczą.. :-/Pozdrawiam
Chcesz podstawy prawnej to łąp:Zarządzenie Nr 90/2014/DSOZ Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 18 grudnia 2014 r. zmieniające zarządzenie w sprawie określenia warunków zawierania i realizacji umów w rodzaju rehabilitacja lecznicza § 6 ust. 5 otrzymuje brzmienie:"5. Nie zawiera się umowy o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej jednocześnie w zakresach fizjoterapia ambulatoryjna i fizjoterapia domowa.";
Prezentacja Małopolska częściowo pokrywała się z Mazowiecką.[/size]Prosiliśmy żeby Kraków opublikował swoją ale nie wiem czy raczą.. :-/Pozdrawiam
Gdzie jest ten zapis, ze się nie łączy fizjo ambu z fizjo domową bo nie mogę znaleźć?
Witam forumowiczów, w ramach fizjoterapii ambulatoryjnej skupiłem się na dwóch zapisach:WYKAZ ORAZ WARUNKI REALIZACJI ŚWIADCZEŃ GWARANTOWANYCH Z ZAKRESU REHABILITACJI LECZNICZEJ - Załącznik 1...b) fizjoterapia ambulatoryjna:Warunki udzielania: 1) fizjoterapia ambulatoryjna odbywa się na podstawie zlecenia wydanego przez lekarza ubezpieczenia zdrowotnego w cyklu terapeutycznym do 10 dni zabiegowych jednemu świadczeniobiorcy przysługuje nie więcej niż 5 zabiegów dziennie;2) usprawnianie dzieci z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego do ukończenia 18. roku życia w formie ambulatoryjnej (w gabinecie, zakładzie rehabilitacji lub fizjoterapii) może odbywać się na pod-stawie jednego w roku kalendarzowym skierowania z poradni specjalistycznej, w którym zlecony cykl terapeutyczny nie może przekroczyć 120 dni zabiegowych i 5 zabiegów dziennie; 3) świadczenia udzielane w fizjoterapii ambulatoryjnej muszą odbywać się pod nadzorem co najmniej ma-gistra fizjoterapii, z wyjątkiem masażu.oraz http://www.mz.gov.pl/leczenie/rehabilitacja-lecznicza/rehabilitacja-w-warunkach-ambulatoryjnych/Fizjoterapia ambulatoryjna realizowana przez: wizytę fizjoterapeutyczną oraz zabieg fizjoterapeutyczny. a teraz dla mnie ciekawsza rzecz w punkcie trzecim nie ma słowa o wizycie fizjoterapeutycznej jako wymogu koniecznego do realizacji świadczeń (przy czym na świadczenia w każdym rodzaju składają się zabiegów oraz porad itp itd...) oraz, że "oraz" nie zawsze znaczy "oraz" - http://www.rp.pl/Rzecz-o-prawie/312179915-Absurdalna-wykladnia-i-spojnik-oraz.html#ap-1. Chętnie poznałbym zdanie radcy prawnego.
Cytat: kilof_wlkp w Marca 29, 2017, 21:19:01 pmWitam forumowiczów, w ramach fizjoterapii ambulatoryjnej skupiłem się na dwóch zapisach:WYKAZ ORAZ WARUNKI REALIZACJI ŚWIADCZEŃ GWARANTOWANYCH Z ZAKRESU REHABILITACJI LECZNICZEJ - Załącznik 1...b) fizjoterapia ambulatoryjna:Warunki udzielania: 1) fizjoterapia ambulatoryjna odbywa się na podstawie zlecenia wydanego przez lekarza ubezpieczenia zdrowotnego w cyklu terapeutycznym do 10 dni zabiegowych jednemu świadczeniobiorcy przysługuje nie więcej niż 5 zabiegów dziennie;2) usprawnianie dzieci z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego do ukończenia 18. roku życia w formie ambulatoryjnej (w gabinecie, zakładzie rehabilitacji lub fizjoterapii) może odbywać się na pod-stawie jednego w roku kalendarzowym skierowania z poradni specjalistycznej, w którym zlecony cykl terapeutyczny nie może przekroczyć 120 dni zabiegowych i 5 zabiegów dziennie; 3) świadczenia udzielane w fizjoterapii ambulatoryjnej muszą odbywać się pod nadzorem co najmniej ma-gistra fizjoterapii, z wyjątkiem masażu.oraz http://www.mz.gov.pl/leczenie/rehabilitacja-lecznicza/rehabilitacja-w-warunkach-ambulatoryjnych/Fizjoterapia ambulatoryjna realizowana przez: wizytę fizjoterapeutyczną oraz zabieg fizjoterapeutyczny. a teraz dla mnie ciekawsza rzecz w punkcie trzecim nie ma słowa o wizycie fizjoterapeutycznej jako wymogu koniecznego do realizacji świadczeń (przy czym na świadczenia w każdym rodzaju składają się zabiegów oraz porad itp itd...) oraz, że "oraz" nie zawsze znaczy "oraz" - http://www.rp.pl/Rzecz-o-prawie/312179915-Absurdalna-wykladnia-i-spojnik-oraz.html#ap-1. Chętnie poznałbym zdanie radcy prawnego.Całość rozbija się o Rozporządzenie W SPRAWIE ŚWIADCZEŃ GWARANTOWANYCH Z ZAKRESU REHABILITACJI LECZNICZEJ w którym wizyta fizjoterapeutyczna jest, a NFZ upiera się, że mamy spełniać całość w/w rozporządzenia jako warunek wymagany i basta!Prawnik tu nic nie da.Zmienić się musi Rozporządzenie albo wyjść jakaś interpretacja MZ lub może Prezesa NFZ łagodząca to.Pozdrawiam