collapse

Reklama

Autor Wątek: dane zanonimizowane pacjenta  (Przeczytany 2869 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kangoo12

• Super Specjalista
  • Pomógł? 11
dane zanonimizowane pacjenta
« dnia: Marca 16, 2017, 22:36:17 pm »
Witam;
Jak skutecznie na prośbę funduszu zanonimizować dane pacjentów (wezwanie funduszu związane z ofertą na opiekę długoterminową). Rozumiem, że "wyciąć" dane pacjenta: nazwisko, imię, pesel i adres, zostawić dane Kierującego ze skierowania i skali Barthel.?

Offline bart

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 117
  • Dolnośląski OW
Odp: dane zanonimizowane pacjenta
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 17, 2017, 10:33:45 am »
Usunąć dane pozwalające zidentyfikować pacjenta - nie piszesz jaki zakres danych chcą otrzymać i po co więc trudno coś dokładniej doradzić

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 17, 2017, 11:41:20 am »
Teoretycznie samo imię i nazwisko nie identyfikuje jednoznacznie pacjenta, dlatego jak usuniesz PESEL i adres powinno wystarczyć. Jednak nie wiem jak imię i nazwisko w połączeniu z pozostałymi danymi medycznym, które masz przekazać jest widziane.
Wg mnie dokładny zakres powinien podać NFZ.
A to chodzi o temat uzupełnienia oferty?
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 17, 2017, 15:24:14 pm »
Ostatnio TS orzekł, że wystarczy tylko potencjalna możliwość skojarzenia danych z konkretną osobą. W tym przypadku omawiany był adres IP i przepisy w Niemczech.
Wg TS istniejące przepisy umożliwiają (w szczególnych sytuacjach) na uzyskanie informacji od dostawcy internetu dane kto korzystał z danego adresu IP, a więc IP należy uznać za daną osobową :)

Biorąc pod uwagę takie myślenie to nie wiem jak zanonimizować skutecznie dane pacjentów. Tzn jedyny sposób jaki mi przychodzi to usunąć wszystko, ewentualnie zostawić inicjały :)

Offline kangoo12

• Super Specjalista
  • Pomógł? 11
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 17, 2017, 18:51:46 pm »
Dzięki za odpowiedzi, zostawiłem 1 litery nazwiska i imienia + 1 lit. nazwy miejscowości cała reszta nieczytelna. Tak to było wezwanie do uzupełnienia oferty w związku z odpowiedziami w ankiecie dotyczących pytań
1  Udział świadczeniobiorców z oceną 0 punktów w skali Barthel w ogólnej liczbie świadczeniobiorców objętych opieką w ramach pielęgniarskiej opieki długoterminowej domowej w ciągu ostatnich 12 miesięcy poprzedzających o 2 miesiące miesiąc, w którym ogłoszono postępowanie - co najmniej 10%.
oraz
2. Udział świadczeniobiorców z oceną 5-15 punktów w skali Barthel w ogólnej liczbie świadczeniobiorców objętych opieką w ramach pielęgniarskiej opieki długoterminowej domowej w ciągu ostatnich 12 miesięcy poprzedzających o 2 miesiące miesiąc, w którym ogłoszono postępowanie - co najmniej 20%

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 17, 2017, 20:01:41 pm »
IP tak (gdzieś widziałem to na stronach GIODO) - wystarczy, że w pracy danej osoby admin ustawia stałe IP lub wiąże MAC adres z IP, a komputer jest przypisany do osoby, to to IP jest daną osobową.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 17, 2017, 20:05:21 pm »
Ale tu chodziło o zmienne IP publiczne - nie lokalne w sieci np. w pracy :)

Jednym słowem, ja na wszelki wypadek na swoich stronach od niedawna w logach i statystykach trzymam tylko 3 pierwsze części IP, bez ostatniej...

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 406
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9507 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3292 Wiadomości
karolweksler
3236 Wiadomości
Michał Michał
3199 Wiadomości
09061303
3115 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2994 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2208 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1646 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:14 - 713KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 25.

[Pokaż zapytania]