collapse

Reklama


Autor Wątek: Wstepna wycena kosztów EDM  (Przeczytany 5148 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jedin

  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 535
  • Pomógł? 4
Wstepna wycena kosztów EDM
« dnia: Czerwiec 07, 2017, 13:45:25 pm »
Witam mam pytanie , aktualnie korzystam z 1 licencji na kspps , w której wszystko jest rozliczane, jaki byłby wstepny koszt przystosowania poradni do edm,  : rejestracja, 3 gabinety udzielania swiadczeń -w tym samym czasie, rejestracja on line, zaczynając od zera jaki byłby koszt licencji kspps , koszt sprzętu, żeby dzialało wszystko w sieci czyli serwer kspps plus końcówki, chodzi mi o taką wstepna kalkulacje

Offline 09061303

  • Global Moderator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1767
  • Pomógł? 196
  • Podkarpacki OW
Odp: Wstepna wycena kosztów EDM
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 07, 2017, 16:43:10 pm »
Licencyjnie (ceny masz tutaj http://www.kamsoft.pl/cennik.html?produkt=KS-PPS, niżej daję nazwy z cennika):
- 1+3 licencje PPSa - rejestracja + gabinety = 4*"KS-PPS - Wersja wielostanowiskowa - Licencja na stanowisko"; tutaj cena stanowiska wyliczana jest ze wzoru im więcej stanowisk, tym taniej, dawniej było to na stronie, teraz konkretnie w zamówieniach trzeba pytać
- 3 * KS-PPS - Podpisywanie HZiCh podpisem elektronicznym (EDM) - Licencja na stanowisko (wprost mówiąc klient do EDMa w gabinecie)
- 1 * KS-PPS - Archiwizacja EDM ADMED - Licencja na moduł (serwer EDMa)
- x* Rejestracja on-line (KS-PPS) (cena za terminarz lekarza lub poradni)
Wg mnie do tego:
- 1* Moduł BLOZ Odpłatności (wygodniej pisać recepty)
- 1* Międzynarodowa Statystyczna Klasyfikacja Chorób ICD-10

Sprzęt - zależy czy nowy czy poleasingowy, czy serwer dedykowany czy nie, Linux czy Windows, Firebird czy Oracle. Tutaj musielibyśmy mówić o konkretach.
Jednak wg mnie PPS na chwilę obecną nie nadaje się do sensownego prowadzenia rejestracji do lekarza - działa, ale widoki/układy terminarzy są średnio przyjemne w obsłudze.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline jedin

  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 535
  • Pomógł? 4
Odp: Wstepna wycena kosztów EDM
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 08, 2017, 16:59:03 pm »
wdrożenie plus zakup sprzętu  zlecic komuś z oddziału w Kamsofcie , czy taniej będzie znaleźć kogoś kto by to ogarnął sam...?

Offline 09061303

  • Global Moderator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1767
  • Pomógł? 196
  • Podkarpacki OW
Odp: Wstepna wycena kosztów EDM
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 08, 2017, 21:55:58 pm »
Sprzęt - możesz zlecać, możesz sam szukać. Ja bym sam szukał (bo się ty zajmuję i wiem, co KS proponuje, a ja np. mam z takim producentem sprzętu złe doświadczenia), ale ewentualnie po uzgodnieniu parametrów z elementem wdrażającym, żeby nie było czegoś w stylu "nie działa, bo sprzęt jest be".

Wdrożenie - nie tylko oddziały się tym zajmują, ale często lepiej tam też zapytać, chociaż ostatnio widziałem ofertę z oddziału KS na Oracla, która się nijak nie miała do rzeczywistości (później jakoś dziwnie z tego się tłumaczyli). Napisz skąd jesteś - ogólnie albo na priv, może kogoś mi się uda polecić.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline jedin

  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 535
  • Pomógł? 4
Odp: Wstepna wycena kosztów EDM
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 08, 2017, 22:25:49 pm »
rozumiem, że Serum też byloby alternatywą?

Offline mpi

  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3356
  • Pomógł? 115
  • Kujawsko-Pomorskie
Odp: Wstepna wycena kosztów EDM
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 08, 2017, 22:35:25 pm »
Ja teraz będę kupował sprzęt do niedużej przychodni.

Serwer Dell prawdopodobnie R330 (ewentualnie T330 - obudowa tower, jak trzeba będzie ciąć koszty na szafie) ok 8500zł - 9000zł netto
- Xeon E3-1240
- 2x8GB RAM
- 2x 300GB SAS 10k
- 2x350W
- pozostałe to standard (PERC H330, iDrac Basic, itd...)
- Windows Server Essentials 2016 lub Foundation 2012 + 2 x CAL RDP (drugi wariant odrobinkę chyba drożej wyjdzie)

Szafa 27U (najmniejsza która ma głębokość 1000mm i drzwi perforowane) ok 1800 netto

APC Smart-UPS 1000VA (aczkolwiek skoro zasilacze dwa to i dwa upsy by się przydały żeby wyeliminować również awarię upsa) ok 1600zł netto

QNAP TS-251 + 2xWD RED 2TB około 1400zł netto
UPS Eaton 5SC 500i (kompatybilny z QNAP) około 550zł netto

Na UTMa mnie nie będzie już chyba stać, i pewnie skończy się na czymś w stylu Draytek chyba 2860 z tego co pamiętam (ok 1000zł)

Wątpię że ktokolwiek Ci zaproponuje coś takiego - raczej będziesz miał tańsze propozycje bo firmy chcą sprzedać - byle jak, nieważne czy spełni Twoje wymagania ale koniecznie sprzedać. Boją się że za drogą ofertą Cię zrażą i kupisz gdzieś indziej, więc idą po taniości. A ja uważam że to co wyżej podałem to propozycja bardzo budżetowa tym bardziej mając na uwadze w przyszłości EDM gdzie awaria sprzętu może sparaliżować pracę przychodni.

Ostatnio miałem ofertę na serwer (sprzęt plus system operacyjny) na kwotę 3000zł i konfiguracja drugie 3000zł, firewall 1000zł, konfiguracja 800zł itd...


Ja Serum będę rozważał w przychodniach gdzie nie ma rozwiniętej infrastruktury informatycznej. Jeszcze nie mam zdania bo za mało sobie go testowałem, ale jestem na etapie dość mocnego zainteresowania.

Offline jedin

  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 535
  • Pomógł? 4
Odp: Wstepna wycena kosztów EDM
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 09, 2017, 00:07:44 am »
sprzet, licencje na oprogramowanie , to jedno , praca na tym sprzęcie personelu to drugie wyzwanie , jak jakiś lekarz nie mial nigdy do czynienia z kompem to serum byloby najprzyjaźniejsze , potestujemy zobaczymy

Offline karolweksler

  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 841
  • Pomógł? 71
Odp: Wstepna wycena kosztów EDM
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 09, 2017, 00:08:19 am »
@mpi: czy kupujesz serwer z zainstalowanym już systemem? Jeśli chcę uzyskiwać dostęp po Remote Desktop do serwera z 10 komputerów celem pracy na KS-PPS to jakie licencje trzeba kupić w zakresie Windows?

Offline mpi

  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3356
  • Pomógł? 115
  • Kujawsko-Pomorskie
Odp: Wstepna wycena kosztów EDM
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 09, 2017, 07:52:17 am »
sprzet, licencje na oprogramowanie , to jedno , praca na tym sprzęcie personelu to drugie wyzwanie , jak jakiś lekarz nie mial nigdy do czynienia z kompem to serum byloby najprzyjaźniejsze , potestujemy zobaczymy
To nie tylko o "przyjazność" programu chodzi. Owszem jest ona ważna, ale lekarz nauczy się nawet trudnego programu - wystarczą chęci. Już jeden "przyjazny" program mam. Może i łatwiejszy dla lekarza, ale niewiele na nim idzie zrobić. Nawet jak potrzebuję sprawdzić liczbę deklaracji DPS to muszę to otwierać w npp wygenerowany plik z listą poz i policzyć wystąpienia. Że nie wspomnę jak kiedyś chciałem ostrzeżenia posprawdzać to doradzono mi żeby na SZOI przefiltrować ostrzeżenia - dostanę id produktu a w "przyjaznym" programie wyszukiwać każdy id produktu po kolei.
Podobno ostatnio się coś w tym "przyjaznym" programie pozmieniało pod względem statystyk, ale jeszcze tego nie sprawdzałem.

Mam nadzieję że w Serum jest trochę lepiej... :)


@mpi: czy kupujesz serwer z zainstalowanym już systemem?
Ja raczej kupuję system i licencje razem z serwerem. Wszystko potem ładnie widać po wpisaniu service tag. Ale jak kupisz jakiś serwer wstępnie skonfigurowany przez Dell, a potem rozbudowany przez sprzedawcę (np. dołożone dyski, system, licencje cal itp) to na stronei dell nie będzie tego widać. Teoretycznie nie przeszkadza to podobno w niczym, ale ja jakoś wolę żeby wszystko to co sobie wymyśliłem wyszło z fabryki. Ostatnio mi padł jeden z dysków. Po wysłaniu logów do Dell na drugi dzień miałem dysk. Nie wiem czy jeśli byłyby dokładane przez sprzedawcę to Dell jest w stanie stwierdzić że to są ich dyski np. po nr seryjnych, czy potrzebne by były jakieś dodatkowe kroki podczas zgłaszania usterki.
Inna sprawa że te wstępnie złożone po sprawdzeniu service tag mają już np. po 6-9 miesięcy gwarancji w plecy. Podobno to też nie przeszkadza bo "podobno" gwarancja obowiązuje od sprzedaży - tak twierdzą sprzedawcy.
Nie wiem jak jest w przypadku Windows Server 2012 kupowanym oddzielnie, ale jak kupuję od razu z systemem to podczas późniejszej ewentualnej ponownej instalacji nie wpisuje się klucza (cały czas mam na myśli serwery Dell).


Jeśli chcę uzyskiwać dostęp po Remote Desktop do serwera z 10 komputerów celem pracy na KS-PPS to jakie licencje trzeba kupić w zakresie Windows?
kupujesz dodatkowo licencje CAL RDP. Są one droższe niż zwykłe CAL (za zwykłe zapłacisz ok 600zł netto za pięć a za RDP tyle samo za jedną). Dla użytkownika korzystającego z RDP musi być CAL i CAL RDP.
Nie na każdej edycji odpalisz RDP. Tu masz porównanie 2012 R2: https://blogs.msdn.microsoft.com/robmar/2014/02/10/windows-server-2012-r2-products-and-editions-comparison/

Z tego co rozumiem wyjaśnienia MS to nawet jak użyjesz jakiegoś alternatywnego softu to i tak powinieneś mieć licencje CAL RDP.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2017, 08:32:17 am wysłana przez mpi »

Offline PiotrSz

  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2867
  • Pomógł? 90
Odp: Wstepna wycena kosztów EDM
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 09, 2017, 13:49:14 pm »
Przy tym chorym licencjonowaniu M$ (które wg mnie jednak inaczej wygląda ale i tak źle) to by się trzeba poważnie zastanowić czy by tego nie podstawić na linuxie!

A z ciekawości jak wg Was licencyjnie potraktowałby M$ sytuację gdyby na serwerze stał któryś Windows Server ze standardowymi CALami ale jedynie w roli Hyper-V a na virtualce hasałby linux/unix/bsd i wszyscy klienci łączyli by się wyłącznie do niego?

Pozdrawiam

Offline mpi

  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3356
  • Pomógł? 115
  • Kujawsko-Pomorskie
Odp: Wstepna wycena kosztów EDM
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 09, 2017, 15:41:22 pm »
Nie wiem jak jest z Hyper-V - czy możesz odpalić jeśli wykorzystujesz inne role. Chyba tak, jedynie ograniczenie jest chyba takie, że jak masz jedną licencję Standard to możesz odpalić dwie instancje po warunkiem że na fizycznej jest tylko Hyper-V dla wirtualki (drugiej instancji)

Natomiast w licencji i wyjaśnieniach MS jest sformułowanie "lub innych technologii" (lub jakoś podobnie brzmiąco) więc praktycznie wszystko można pod to podciągnąć :) Nawet jak skorzystasz z Virtualboxa dla linuxa to on przecież odpalony jest na Windows Server :)

Ale... jeśli jest linux a na nim wirtualka Windows Server... ??? :)
Tylko wtedy kombinacje z konfigurowaniem shutdown w sofcie od upsa. O właśnie, wie ktoś czy z linii poleceń idzie zatrzymać/wyłączyć wirtualny system na Hyper-V? Bo nie wiem jak to zrobić w przypadku braku prądu. PowerShute mi wyłączy fizyczną maszynę a jak wyłączyć wcześniej wirtualną?

Offline karolweksler

  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 841
  • Pomógł? 71
Odp: Wstepna wycena kosztów EDM
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 10, 2017, 00:45:35 am »
@mpi: dzięki za odpowiedź.

Proszę o podpowiedź czy dobrze rozumiem. Rozpisałem to sobie na przykładzie.

Przykład 1

Posiadam 1 przychodnię. Posiadam 5 komputerów. Kupuję serwer:

1 x https://www.morele.net/serwer-lenovo-ts140-70a5002reu-918229/

Na serwerze chcę zainstalować KS-PPS. Chcę korzystać z KS-PPS na 5 komputerach lokalnie (baza będzie na serwerze), a nie poprzez zdalny pulpit do serwera. Rozumiem, że wystarczy, że kupię:

1 x https://www.morele.net/microsoft-windows-server-2012-cal-dla-lenovo-5-device-0c19603-721071/

Przykład 2

Posiadam 2 przychodnie. W jednej posiadam 3 komputery. W drugiej posiadam 4 komputery. Na serwerze chcę zainstalować KS-PPS. W przychodni nr 1 chcę korzystać z KS-PPS na 3 komputerach lokalnie (baza będzie na serwerze), a nie poprzez zdalny pulpit do serwera. W przychodni nr 2 chcę łączyć się z 4 komputerów do serwera poprzez zdalny pulpit. Powinienem zatem kupić:

1 x https://www.morele.net/serwer-lenovo-ts140-70a5002reu-918229/

1 x https://www.morele.net/microsoft-windows-server-2012-remote-desktop-services-client-access-license-5-device-lenovo-0c19609-721067/ (faktycznie, licencje RDP są drogie - 2402,59 zł w 5-paku, średnio 480 zł za jedną)

2 x https://www.morele.net/microsoft-windows-server-2012-cal-dla-lenovo-5-device-0c19603-721071/

Wówczas:
- zostanie mi 3 zapasowe, niewykorzystane licencje CAL per device (nie RDP)
- zostanie mi 1 zapasowa, niewykorzystana licencja na CAL per device RDP

Czy dobrze rozumiem?

@PiotrSz: ostatnio ktoś na forum pisał o tym, że już można albo, że będzie można w niedalekiej przyszłości postawić bazę KS-PPS na Firebirdzie pod np. Linuksem, gdyż Kamsoft przestaje korzystać z elementów wymagających serwera bazodanowego na Windows. Wówczas, jeśli nie ma potrzeby Remote Desktop (np. w przychodni posiadającej 1 lokalizację), to będzie to bardziej budżetowa opcja. Samo uruchomienie Firebird i podstawowa konfiguracja serwera pod Linuksem  jest względnie prosta.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2017, 00:49:13 am wysłana przez karolweksler »

Offline mpi

  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3356
  • Pomógł? 115
  • Kujawsko-Pomorskie
Odp: Wstepna wycena kosztów EDM
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 10, 2017, 09:56:02 am »
Przykład 1
Nie potrzebujesz dodatkowych licencji CAL, gdyż w tym serwerze co podałeś jest zainstalowany Windows Server 2012 Foundation. Edycja Foundation pozwala na dostęp dla 15 użytkowników i nie wymaga dodatkowych CAL. Ale... nigdy nie będziesz mógł rozszerzyć tej liczby.
Między innymi dlatego (są jeszcze inne ograniczenia) za Foundation płacisz ok 700zł netto a nie 2700netto za Standard + 3x600zł netto za 15 CAL
Jeśli podejrzewasz że kiedyś możesz mieć więcej niż 15 użytkowników to albo kupujesz Essentials (25 użytkowników) albo standard.
Essentials mnie osobiście denerwuje instalują się domyślnie role, których ja nie chcę. Niektórych nie możesz wyłączyć zgodnie z licencją (kontroler domeny). Na Essentials nie odpalisz pulpitu zdalnego dla użytkowników (jedynie standardowe 2 administracyjne).

MS zaprzecza samemu sobie wyjaśniając licencje CAL per user i traktując użytkownika w Foundation. Według MS CAL jest wymagany dla fizycznej osoby, więc praktycznie większość osób uznaje, że ja jako osoba fizyczna mogę mieć dwa konta (np. jedno administracyjne i jedno użytkownika) i potrzebny jest jedna licencja CAL.
W Foundation ograniczenie masz na 15 kont - jeśli ta sama osoba korzysta z dwóch kont to odpowiednio zmniejszy się liczba fizycznych osób.

Przykład 2
Podobnie jak w pierwszym przypadku nie potrzebujesz licencji CAL.
Licencji CAL się nie miesza - tzn nie można mieć np. 10 per user i 5 per device. Nie mam pojęcia co w przypadku gdy jest Foundation (który zawiera licencje na użytkowników) i dokupuje się licencje CAL RDP - czy one muszą być też na użytkowników? Nie wiem kto Ci na to odpowie :) w MS najpierw wyciągną od Ciebie wszystkie możliwe dane do swojej bazy, następnie powiedzą że skontaktuje się z Tobą ekspert ds licencji, a za chwilę od tego "eksperta" dostaniesz zapytanie kiedy planujesz zakupu bo chce Ci przygotować ofertę...
Sprzedawcom nie wierzę - mówią tak, żeby Ci sprzedać a to Ty potem się będziesz martwił czy jesteś zgodny z licencją czy nie. Sprzedawca powie że tak zamówiłeś i on w to nie ingerował.

Pamiętaj jeszcze że urządzenia to nie tylko komputery. Jeśli kiedyś być chciał np. w firewallu lub jakimś NAS skorzystać z ldap, dnsa na serwerze itp to są to też urządzenia. Ja do tej pory zawsze kupowałem licencje na użytkowników - ale też miałem sytuacje najczęściej jeden komputer - jeden użytkownik.

PS. Jak patrzę na te ceny to zastanawiam się czy zamiast kupować jeden serwer z raid 1, nadmiarowym zasilaniem itd to nie kupić 2 tanich maszyn... :)
Zastanów się czy taką maszynę chcesz kupić. Masz tam jeden zwykły dysk - co z tego że 2TB - i tak tego nie wykorzystasz. Nawet jak kiedyś kupisz drugi ustawisz raid 1 to gdyby kiedykolwiek padł Ci jeden z dysków to nie będziesz wiedział jak odbudować raid i żeby sięnie skończyło że stracisz to co było na tym dobrym dysku. Mając serwer z obudowami hot-plug po prostu w trakcie pracy wyciągasz uszkodzony dysk, wkładasz sprawny i raid sam się odbuduje. Widziałeś w zwykłym komputerze jak potrafi "odżyć" po zmianie dysku na ssd? W serwerze jest to samo - co prawda do serwerów też wkładają ssd, ale ja jakoś nie jestem przekonany sas to sas. Nie potrzebujesz w serwerze w przychodni 2TB. Ja tam chyba zostanę przy 300GB ale za to SAS. Backup i tak robisz na zewnętrze urządzenie a jeśli nawet użtykownicy będą trzymać na serwerze jakieś dokumnety to jeśli to nie będą zdjęcia, filmy itd to na 100% miejsca Ci nie zabraknie.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2017, 10:05:34 am wysłana przez mpi »

Offline gringo

  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 579
  • Pomógł? 14
  • Zachodniopomorski OW
Odp: Wstepna wycena kosztów EDM
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 10, 2017, 11:45:21 am »
Troszkę off topic, ale co myślicie o wykorzystaniu infrastruktury data center?
Mam szczególnie na myśli serwer dedykowany z M$ Windows serwer 2016 i RDP dla użytkowników.
Do tego można wykupić różne opcje backupu, albo dodać jakiś storage na macierzy i samemu ustawić politykę robienia kopii. Jak sprawdzałem, to ceny licencji w DS są całkiem atrakcyjne. Wychodzi za całość ~400-500 PLN/miesięcznie. Ktoś stosuje może takie rozwiązanie i może opisać swoje przemyślenia?
Przepraszamy. Taras widokowy nieczynny. Najbliższy czynny taras widokowy dla odprowadzających we Wrocławiu!

Offline karolweksler

  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 841
  • Pomógł? 71
Odp: Wstepna wycena kosztów EDM
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 11, 2017, 01:40:02 am »
@mpi: już bardziej rozumiem. Pytanie  - co jeśli chcę korzystać z RDP do Server Foundation z kilku komputerów? Czy muszę kupić CAL RDP (może jakiś przykładowy link do sklepu)?

 


* Kalendarz Świadczeniodawcy

Grudzień 2018
Nd Pn Wt Śr Cz Pt So
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 [15]
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Nie znaleziono żadnych wydarzeń w kalendarzu.

* Szukaj


* Shoutbox

Odśwież Historia
  • Nie ma jeszcze żadnych wiadomości!

* Kto jest on-line

  • Kropka Gości: 123
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

* Aktywni

Paweł Paweł
7727 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
2867 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2191 Wiadomości
Michał Michał
2176 Wiadomości
maciek777 maciek777
2134 Wiadomości
09061303
1767 Wiadomości
bart bart
1478 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1267 Wiadomości