Społecznościowe forum użytkowników KSSWD/KSPPS

Rozliczenia świadczeń => SZP => Wątek zaczęty przez: Jola_Md w Luty 27, 2010, 19:55:17 pm

Tytuł: Dodanie nowego kontaktu
Wiadomość wysłana przez: Jola_Md w Luty 27, 2010, 19:55:17 pm
Witam, na programie ks pps, pracuje od niedawna. Od nowego roku NFZ wprowadził ( chyba w moim wojewodztwie,bo nie wiem czy wszedzie) zmiany. Zmiany polegaja na tym, że kazdy nowy pacjent, który został przyjety w nowym roku, w jego świadczeniu dodaje nowy kontakt, i produkt a nie całe świadczenie jak to robiłam do tej pory. A robiłam tak wchodziłam na danym miesiac, czyli mielismy styczen 2010,dodawałam nowe świadczenie i wypisywałam całe swiadczenie, kontakt i produkt. Teraz wprowadzam swiadczenia lutowe i  w lutym nie moge juz zrobić tego samego dla tego pacjenta, gdyż musze wejsc (podobno) na świadczenia styczniowe u tego pacjenta, i dodac kontakt i produkt z datami lutowymi.  Moje pytanie jest takie czy musze zrobic to przez funkcje popraw, i czy to mi nie zmieni swiadczenia styczniowego bo jednak, te świadczenie zmieni swoj znak na "R". I czy ten kontak, i produkt wejdzie na raport statystyczny miesiaca luty.  Prosze o odpowiedz, 
Tytuł: Odp: Dodanie nowego kontaktu
Wiadomość wysłana przez: Bartosz w Luty 27, 2010, 21:35:02 pm
Musisz to zrobić po przez przycisk popraw [F4] nie ma innego wyjścia. Status świadczenia zmieni się na do wysłania, to oczywiste. Natomiast nie zmieni się status pozycji rozliczeniowej (produktu jednostkowego) i w związku z tym nie będzie potrzeby utworzenia korekty rachunku. Spokojnie w ten sposób możesz przesyłać świadczenia do NFZ.
Tytuł: Odp: Dodanie nowego kontaktu
Wiadomość wysłana przez: Jola_Md w Luty 27, 2010, 22:45:10 pm
Czyli pacjent bedzie widoczny w rozliczeniu statystycznym w miesiacu lutym?
Tytuł: Odp: Dodanie nowego kontaktu
Wiadomość wysłana przez: Bartosz w Luty 27, 2010, 23:15:28 pm
Tak, pozycja rozliczeniowa (produkt jednostkowy) z datami lutowymi, znajdzie się w raporcie statystycznym, jak i w raporcie rozliczeniowym.
Tytuł: Odp: Dodanie nowego kontaktu
Wiadomość wysłana przez: bart w Luty 28, 2010, 21:47:58 pm
Tak, pozycja rozliczeniowa (produkt jednostkowy) z datami lutowymi, znajdzie się w raporcie statystycznym, jak i w raporcie rozliczeniowym.

Z ciekawości zapytam, w jakim OW (i na jakiej podstawie?) taki sposób sprawozdawania wymyślono,
bo brzmi to dość , powiedziałbym, rewolucyjnie  ???
Tytuł: Odp: Dodanie nowego kontaktu
Wiadomość wysłana przez: Bartosz w Luty 28, 2010, 22:28:00 pm
Wymaganie przekazywania danych o hospitalizacji (o unikalnym numerze księgi głównej) z całego pobytu pacjenta w szpitalu, pomiędzy wpisem i wypisem do księgi głównej przyjęć i wypisów  w ramach jednego zestawu świadczeń z jednej instalacji aplikacji świadczeniodawcy jest podyktowane zarządzeniem nr 79/2009. I związku z tym nie można dzielić hospitalizacji między różne zestawy świadczeń.

Teoretycznie obowiązuje w całej Polsce we wszystkich OW NFZ.
Tytuł: Odp: Dodanie nowego kontaktu
Wiadomość wysłana przez: bart w Marzec 01, 2010, 09:37:16 am
Wymaganie przekazywania danych o hospitalizacji (o unikalnym numerze księgi głównej) z całego pobytu pacjenta w szpitalu, pomiędzy wpisem i wypisem do księgi głównej przyjęć i wypisów  w ramach jednego zestawu świadczeń z jednej instalacji aplikacji świadczeniodawcy jest podyktowane zarządzeniem nr 79/2009. I związku z tym nie można dzielić hospitalizacji między różne zestawy świadczeń.
Teoretycznie obowiązuje w całej Polsce we wszystkich OW NFZ.

.. aaa ... to chodzi o hospitalizacje - jakoś nie pokojarzyłem , a z pierwszej wypowiedzi to nie wynikało.
 
Tytuł: Odp: Dodanie nowego kontaktu
Wiadomość wysłana przez: Jola_Md w Marzec 31, 2010, 10:48:01 am
A mam pytanie.
Czy dodawanie kolejnego świadczenia dla pacjenta, zawsze robimy wracajac do m-c w którym po raz pierwszy zostało udzielone świadczenie. Mowie tu o opiece długoterminowej. i mowie o klejnych m-c, jesli pacjent został przyjety w styczniu to czy swiadczenie za marzec mamy dodac przez styczen, czy możemy również juz przez luty? 
Tytuł: Odp: Dodanie nowego kontaktu
Wiadomość wysłana przez: Piotr29 w Marzec 31, 2010, 13:49:09 pm
Nie zawsze...tzn nie ma potrzeby wracać do miesiąca w którym dajmy na to pacjent był przyjęty....robisz tylko popraw na świadczeniu i tam dodajesz nowe świadczenie z odpowiednimi datami....czyli swiadczenie za marzec można dodać także w lutym
Tytuł: Dodanie nowego kontaktu i wypis
Wiadomość wysłana przez: Jola_Md w Kwiecień 30, 2010, 12:02:37 pm
A jak zakończyć świadczenie. Pacjent wychodzi w kwietniu, a był od stycznia. To wchodze na świadczenie styczniowe dodaje " świadczenie przez Af2"czyli produkt i naliczam na tyle ile był dni. A jesli chodzi o wypis to na świadczeniu wpisuje date wypisu, i to wystarczy?

Najpierw trzeba dodać świadczenie jednostkowe za kwiecień?, Bo najpierw zaznaczyłam wypis kwietniowy i wyskoczył  mi komunikat.
Tytuł: Odp: Dodanie nowego kontaktu
Wiadomość wysłana przez: Piotr29 w Maj 02, 2010, 17:19:55 pm
no trzeba....pacjent był od stycznia i wypisany jest w kwietniu czyli dodajesz mu normalnie kolejne świadczenie z kwietnia, wpisujesz osobodni czy jak tam masz....a na karcie świadczenie tej głównej wpisujesz datę wypisu.
Tytuł: Odp: Dodanie nowego kontaktu
Wiadomość wysłana przez: Jola_Md w Maj 04, 2010, 09:20:05 am
Zrobiłam tak jak Pan Piotr, mi doradził.
I świadczenie jednostkowe dobrze sie zapisało na kwiecień. Ale jak juz chciałam w swiadczeniu zapisać wypis, to wyskoczył mi komunikat:
" Daty świadczenia jednostkowego poza datami hospitalizacji. Nie można zawezić dat hospitalizacji, gdyż świadczenie zostało usunięte, ale musi zostać sprawozdane w celu wysłania korekt pozycji rozlicz. Świadczenie o datach 01-04 do 30-04-2010r. "
Ja tego świadczenia nie usuwałam nigdy wczesniej. Wszystko było tak jak trzeba, co mieisiac i bez błędów.
Prosze o pomoc.
 Co mam teraz zrobic?
Tytuł: Odp: Dodanie nowego kontaktu
Wiadomość wysłana przez: Piotr29 w Maj 04, 2010, 09:41:26 am
No to jeszcze raz powoli....

w module rozliczenia w zakładce świadczenia na pacjencie naciskasz popraw (F4)...następnie (AF2) dodajesz świadczenie kwietniowe jak rozumiem...czyli wpisujesz tam co trzeba....ile dni od ...do...i produkty ...w produktach nie zaznaczasz że z dniem ostatnim....i zatwierdzasz....a na zakładce świadczenia podajesz date wypisu i tryb wypisu....i zatwierdzasz i już to tyle ....z tego co wyczytałem to pacjent ma wpisane w produktach od 1 do 30 kwietnia a data wypisu jest wcześniejsza....
Tytuł: Odp: Dodanie nowego kontaktu
Wiadomość wysłana przez: Jola_Md w Maj 04, 2010, 09:57:11 am
Panie Piotrze, bardzo dobrze Pan rozumie.
Pacjent, jest w kwietniu od 1 do 6, i tak ma zaznaczone na świadczeniu jednostkowym (czyli robiac przez przycisk AF2), produkty tez sa dobrze policzone.
A jak juz chciałam wpisac wypis, ze z dniem 6 kwietnia, to wyskoczył mi komunikat te co wczesniej napisałam. Nie wiem czym ten kominukat jest spowodowany, ani ja tego swiaadczenia nie usuwałam, a daty sa dobrze znaznaczone, (juz nie jednoktornie je sprawdziłam) czy sie wszystko zgadza.
Tylko co teraz jak to naprawic. ???
I jeszcze dodam, że tez mam pacjenta innego który zakonczył leczenie w kwietniu po 2 miesiacach, i normalnie przebieg wypis. (zanaczenie itd.)
Tytuł: Odp: Dodanie nowego kontaktu
Wiadomość wysłana przez: Jola_Md w Maj 10, 2010, 09:42:16 am
Wracam do problemu, w którym miałam bład z wypisaniem pacjenta, gdzie faktycznie wychodził 6 kwietnia, a program mi pokazywał ze moge jedynie go wypisac z dniem 30.04.10r.
I faktycznie jesli komuś przydarzy sie taka sytuacje to trzeba z taka data wypisac,czyli 30.04.  a produkt i świadczenie jednostkowe zaznaczyc w dobrych datach, czyli w takich jakich pacjent był.  Nawet programisci z kamsoftu nie wiedzieli jak ten problem rozwiazać.
Pozdrawiam